Restaurangchefen om utbudet på Parken och fansens önskemål: ”Vi kan fixa falafel”

Snabbare service i halvtid och ett bättre utbud av snabbmat. Det är några saker som deltagarna i Kamraternas enkät önskar. Men Åsa Stenmark, verksamhetschef Parken Event och Arena AB, försäkrar att förbättringsarbete pågår.

– Det är många förbättringar som vi har gjort men som alla kanske inte har uppfattat. Men självklart visar jag den här enkäten för min personal, vi är inte perfekta, säger Åsa Stenmark.

Några kommentarer i enkäten handlar om att kioskerna inte tar kort. Men Åsa Stenmark berättar att det nu går att betala med kort i alla kiosker i arenan som IFK själva styr över.
– En av kioskerna på östra driver vi inte själva utan den är uthyrd året ut, så den styr vi inte över. Den personen hade fler kiosker på arenan tidigare som vi nu har tagit över. Men vi har över 20 kassor i kiosker på arenan, alla tar kort och alla har chip’n’go, att man inte behöver slå sin kod.
– Jag har jobbat ett drygt år och när jag började här var det inte samma publik som det är idag. Publiksnittet har stigit väldigt mycket och det ställer högre krav på försäljningsområden. Det är svårt att hantera när det plötsligt kommer mycket folk.
– Man ska komma ihåg att det är en gammal arena som är ombyggd. Jag hade gärna haft Tele2 att jobba med som många verkar ha som förebild.
– Men vi servar ungefär 150 000 besökare vid femton tillfällen på ett år, och har mindre än fyra timmar på oss att sälja varje gång. Det måste man ha i beaktning. Vi kan inte investera i hur mycket som helst. Nu gjorde vi det i kortläsare senast.

I enkäten har 537 personer svarat på frågor om IFK Norrköping och hur det är att besöka Östgötaporten.* Av dessa är 50% i åldern 30-49 år och 30% 18-29 år. Lite drygt hälften brukar se matcherna från Curvan, 27% från Östra läktaren och 13% från VM-läktaren.

Åsa Stenmark säger att hon gärna tar till sig av åsikter men understryker också att man inte kan lösa allt.
– Nu blir det hyllor runt om i arenan, avställningsytor där man kan ställa ifrån sig sin kaffekopp till exempel.

Men hur ska man generellt få fler att handla på arenan?
– Självklart måste vi se över utbudet. Problemet är att vi inte får laga mat i våra kiosker. Vi är ganska låsta och måste i så fall bygga om dem. Och på till exempel Östra finns inte utrymme att bygga ut kioskerna, det är trångt där redan som det är.

Vissa har efterlyst grillad korv eller sojakorv. Men grilla korv får man inte göra i kioskerna som de ser ut idag. Det finns också bara plats för en korv-värmare, så att ha olika sorters korv i kioskerna är inte heller möjligt om de inte ska ligga i samma spad.

– Vi har ju en food court bakom Curvan, vi ville öppna på andra ställen också. Jag känner själv att jag är ganska trött på korv med bröd. Men utbudet i food courten säljer inte. Vi har provat med pulled pork, vi fyck tyvärr slänga mycket. Vi har provat många olika saker.

Enkät mat och restaurang till Facebook
Större utbud av snabbmat och större utbud av öl och vin önskade sig enkätdeltagarna.

En del önskar mer vegetariskt. Kan det bli så?
– Vegetariskt kan vi lösa i food courten under Curvan. Vi kan göra falafel.

När kan det bli klart?
– Vi fixar det till nästa hemmamatch mot Jönköping.

Många önskar ett större utbud av öl och vin?
– Jag förstår att man tycker att utbudet är lite litet. Vi har försökt att utöka ölsortimentet. I vissa barer får vi bara ha plastflaskor som inte har så bra hållbarhet. Då kan man inte allt för mycket olika sorter. Har man för stort utbud tar det också längre tid för folk att välja. Därför känner vi nästan att man måste begränsa utbudet.

Men är informationen tydlig nog? Det finns ingen info på ifknorrkoping.se eller på nyaparken.se om utbudet i kiosker, pubar eller food courts?
– Det visste jag inte. Men det måste vi ta åt oss.

”Jag tycker inte det är dyrt i kioskerna”

Nästan två av fem svarande i undersökningen uppgav ”Vet ej” på frågan om vad de tyckte om utbudet i pubar och och restauranger. Något som kan tolkas som att många aldrig ens varit där.
– Det är klart att man önskar att fler folk prövar våra pubar och restauranger. Men vi har nästan tusen matgäster under en match utspritt på bland annat Stjärnkrogen, loger och storlogen. Det är vad vi mäktar med. Annars måste vi utöka köket.

Pubar och restauranger

Servicenivån i kiosker och restauranger får generellt högre betyg än utbudet?
– I kioskerna har vi tagit bort alla föräldrar och har nu avlönad personal. Då har vi haft en kurs för dem i bland annat livsmedelshygien och bemötande.

Ett problem är att väldigt många vill handla på 15 minuter i halvtid, med långa köer i pubar och kiosker till följd. Kan man inte styra publiken så att i alla fall vissa handlar på andra tider?
– Innan jag började tror jag att de hade en annan prisbild innan match. Men det är något man kan titta på. Jag såg också att många efterlyser TV-apparater i kioskerna men det finns faktiskt. så att man kan följa matchen även när man står i kön. Det finns inte i alla kiosker men i alla fall i nån kiosk på alla läktare.
Att både hinna köa, handla och dricka en öl på 15 minuter kanske inte är så lätt. Men det finns faktiskt en öl man får ta med sig ut på läktaren.
– Vi säljer 3,5%-öl i i alla kiosker, den försäljningen har ökat mycket. Vi tror att det uppskattas som ett komplement.

Många av enkätdeltagarna har reagerat på priserna i kioskerna. Men Åsa Stenmark tycker att prissättningen är rimlig.
– Jag tycker inte att det är dyrt om vi jämför med andra arenor. Vi ligger inte på nåt sätt över dem. Vi har satt paketpris på t ex kaffe och korv. Vi har lägre priser än ett café.

Kiosker

Men måste ni göra vinst på kioskerna eller kan man se det som en service till publiken?
– Man vill göra nån typ av vinst, men inte ha ockerpriser. Man kan inte jämföra det en med div 3-fotboll där föräldrar står och säljer. Men priset beror ju på mängden man köper in, vi får inte lika bra inköpspris som t ex Ica kan ha.

Varför finns det inte riktig mjölk till kaffet utan bara ”pulvermjölk”?
– Det är en hanterings- och hållbarhetsfråga.

Nån person har efterlyst läktarförsäljning av till exempel kaffe, att någon går runt med en ”kafferyggsäck”.
– Läktarförsäljning har provats tidigare. Men då var de i vägen tyckte många. Men man kan fundera på det, då ska man ha bärbara kortterminaler i så fall.

Många spenderar mer pengar utanför arenan

Bland de som svarade på enkäten var det bara ett fåtal, någon procent, som brukade spendera mer än 200 kronor per match inne på Parken, men över 8% som spenderade de summorna utanför arenan på närliggande krogar. Samma mönster syntes även bland de som uppgav sig spendera mellan 100-200 kronor per match.

Hur ska man locka fler att värma upp på Parken istället för på krogarna i närheten?
– Vi har försökt att ha lite grejer i Teknikhallen. Kapaciteten på arenan är begränsad, med vilka ytor vi kan öppna upp innan match. Det blir en väldigt kort tid innan då man kan fixa allting. Tyvärr har det inte varit tillräckligt mycket folk, men jag tar gärna emot förslag.

inne och ute arenan

Blir det inte svårt om man har mat och dryck i Teknikhallen ibland men inte alltid? Behöver man inte något mer bestående så att man arbetar in det?
– Jo, det är en bra synpunkt. Men i första hand vill man fylla restauranger och pubar på arenan.

Många som går på matcherna har gått på Parken i mer än 10 år, en del mycket längre än så. Vissa har väldigt inarbetade vanor, en matchritual. Är det en fördel eller nackdel?
– Jag tror att det är både och. När vi försökte med lite annan mat märkte vi att folk är vana att äta sin korv. Sen finns det alltid några, ett mindre antal, som gillar förändring. men de försvinner i mängden.

Ölbiljetter eller en app för att snabba upp?

Några som svarade på enkäten tyckte att det tog för lång tid i pubarna. Men det är inte några ölkranar som ställer till det.
-Nej, fatöl har vi faktiskt slutat med för det tog för lång tid.

Kan man förbereda ännu bättre, öppna flaskor strax innan halvtid för att snabba upp betjäningen?
– Jag tycker inte det är optimalt att man öppnar flaskor innan. Men vi kan titta på det.

Nån föreslog ölbiljetter, att man betalar innan men hämtar ut i halvtid?
– Det har vi faktiskt pratat om, men var ska man handla dem någonstans? Vi har också diskuterat att beställa via appar. Vi tittar på det och ser möjligheten. Vi håller på och bygger upp wifi inne på arenan. Swish tycker vi tar för lång tid dock, därför valde vi chip’n’go istället.

En del kommentarer i enkäten har handlat om att pubarna inte är mysiga?
– Vi har pratat om att fräscha upp, ändra om lite i Curva-puben. Barens placering mitt i rummet är inte optimal, men vi kan inte bygga om den i år i alla fall.
– Mera sittplatser vet jag inte, då får inte lika många plats. På många läktare sitter man ju ner under matchen och kanske inte behöver sitta i halvtid.

En person kallade baren på VM-läktaren för ”en skrubb”?
– När jag började diskuterades att stänga ner barer på arenan, jag har slagits för att ha någon form av försäljning på alla läktare. Vi försöker att göra det vi kan. Vi kollar på en alternativ lösning på VM-läktaren. men vi måste ha tillstånd. Sen kan även ha polisen en åsikt om antalet pubar inne på en arena.

Hur ser du på Östgötaporten om fem år, kan det bli en Eventarena?
– Det är ju det man vill, att få igång verksamheten mer än 15 gånger på ett år. Vi vill ju hela tiden förbättra oss.

KAMRATERNA

* Fotnot: Enkätundersökningen genomfördes mellan 23 och 29 augusti 2016 och baseras på över 530 svar. Enkäten spreds först via Twitter, Facebook och Gopeking.net och delades sedan vidare. Vi vet inte vilka som har svarat på enkäten men har ingen anledning att tro att resultatet manipulerats på något sätt. Man kan dock inte säga att resultatet är representativt för alla som besöker Parken. Däremot så bedömer vi det som mycket sannolikt att många av de tendenser som syns i enkäten hade synts även med ett större och representativt underlag.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *