Kamraternas panel #10: ”Sjölund är förstås helt given” – Jörgen, Hasse och Rebecca om mittfältet, Vaikla och publikens sommarsvek

panelen

Kamraternas panel – med Jörgen Löwenfeldt, Rebecca Stenfeldt och Hasse Eriksson –  är tillbaka! Denna gång om möjliga mittfältskombinationer, publikdippen under sommaren och om Vaikla och IFK har nån framtid tillsammans.

1. Andreas Vaikla har fått kritik för vissa uttalanden och vissa menar att han sätter jaget framför laget. Har IFK och Vaikla en framtid tillsammans?

Rebecca: Jag kan tänka mig att det i Vaiklas värld ställs frågor kring vad som gått fel och varför han satts åt sidan. Hans uttalanden är en reaktion på vad som hänt när han åter blivit andrahandsvalet, jag ser hans reaktion som fullt naturlig för en spelare i början av sin karriär. Vi som ser på situationen objektivt kan förstå att IFK vill ha mera rutin mellan stolparna, utan att för den sakens skull lägga skuld på Vaikla som fick axla en tung roll från en matchminut till en annan. Jag tror inte kontraktet förlängs, ingen av parterna verkar inställda på en fortsättning. Mitov kommer fasas in i spelet igen när han är redo efter skadan.

Jörgen: Har egentligen inga problem med Vaiklas uttalande, då det är logiskt sett ur hans synvinkel att vilja ha mer när han fått chansen och delvis tagit den under våren. Problemet är att IFK först kontrakterade en 18-åring på 1,5-årskontrakt, sedan inte valde att förlänga i samma stund man bestämde sig för att satsa på honom (vid Mitovs båda skador). Då har han hamnat i en guldsits med bud från bättre ligor, samtidigt som vår investering i Vaikla inte gav någonting för framtiden. Min personliga åsikt är att han inte varit tillräckligt bra för ett guldlag, men att han varit klart bättre än förväntat. Hade gärna sett att man förlängde långt tidigare och då haft möjlighet att låna ut honom för att ge kontinuerlig speltid. Det kommer dock inte att ske och Vaikla lär lämna.

Hasse: Det blir aldrig bra när diskussioner om kontrakt och eventuella förlängningar förs via media. De ska föras inom klubben och med ansvarig för laget. Jag vet inte vad Vaikla har sagt. Det jag läst i tidningen har jag fått till mig genom en journalist som pratat med Vaikla. Alla har vi lekt viskleken och vet hur information förändras när det går igenom flera steg.

2. Moberg Karlsson och Eliasson har ytterligare stärkt konkurrensen på mittfältet. Vilken tycker ni är IFK:s starkaste mittfältsuppställning? Och är det någon mittfältare som är given längre?

Rebecca: Mittfältet ser väldigt intressant ut för närvarande, det stämmer. Sjölund är förstås helt given och jag vågar tro att även Blomqvist har sin plats säkrad, vilket är helt i sin ordning. I övrigt finns det många tänkbara konstellationer. Jag missade dessvärre matchen mot Häcken men har förstått att Eliasson åter gjorde ett bra inhopp. Som startspelare skulle jag ändå välja Bärkroth och Moberg-Karlsson eller Smith. Tekie och Eliasson ser jag som spelare på g och de får gärna, ihop med Hadenius förstås, fortsätta göra fina inhopp för att utvecklas ännu mera. Jag har redan blivit otroligt av imponerad av Tekie vid flera tillfällen och Hadenius är en riktig kämpe.

Jörgen: Jag börjar fundera om IFK spekulerar i att någon lämnar? Eliasson, Moberg Karlsson och Holmberg satt alla på bänken senast, liksom Tekie, och det är svårt att se att det var med bänkspel Jensa sålde in IFK till den nya trion. Min syn på mittfältet är att rätt typ av spelare ska spela på rätt typ av position. Andreas Blomqvist är innermittfältare, och ska spela med Sjölund. Sedan ska Nicklas Bärkroth spela på en kant, vilken beror på om det är DMK eller Eliasson som spelar på den andra.

Hasse: Det är bra med den konkurrens som det är på mittfältet. Det känns inte som någon är helt given, och alla är så bra att det inte har så stor betydelse vem som spelar. Att mittfältet så bra utan Fransson och Trasten är fantastiskt. Efter de två senaste matcherna är det Eliasson som jag tycker är given.

3. IFK är fortsatt ett topplag men publiken är inte på topp. Snittet de senaste fyra allsvenska hemmamatcherna är under 8000 och inte heller mot Rosenborg blev det fullsatt. Varför?

Rebecca: Det här är alldeles för låga siffror, såklart! IFK är värda ett massivt stöd för sin insats i årets allsvenska och det känns närmast pinsamt att vi inte lyckades fylla arenan vid kvalet till Champions League. Vi får dock komma ihåg att semestertiderna är över oss och många väljer att lämna staden i samband med detta. Det känns inte rimligt att skylla på vädret mitt i sommaren… Publiken hittar snart tillbaka, i synnerhet om IFK fortsätter göra sitt bästa som hittills.

Jörgen: Svaret är väl att det varit sommarmatcher. Publiksiffrorna brukar ju bli lägre då, om det inte finns något särskilt skäl till annat. Men det förstås ingen ursäkt. Detta IFK förtjänar fullsatta läktare match efter match. Synd att Norrköpingsborna inte förstår att det här är så bra det blir.

Hasse: Vi vill givetvis att det ska vara fullsatt på Parken och det borde vara mer publik nu när vi spelar så underhållande och attraktiv fotboll. Och de norrköpingsbor som ser hemmamatcher på TV borde skämmas, kliva upp ur fåtöljen och genast bege sig till parken. Men intresset för fotboll är inte större än vad publiksifran visar.

KAMRATERNA