”Rätt säker på att Mitov Nilsson är nummer ett” – Elena Lövholm och Per Bohman om målvaktsläget, Nyman och Sjölund

Nyman, Sjölund, Vaikla och Mitov Nilsson – det är bara några av spelarna som står med utgående kontrakt i år. Men hur ska IFK resonera? Vilka är oumbärliga och vilka kan man faktiskt släppa? Vi har pratat med två pigga pennor som följer Allsvenskan nära.

Elena Lövholm-Eriksson är frilansjournalist med stort hjärta för Allsvenskan och kanske främst känd för sina framträdanden i SVT och för Elenas fotbollsblogg. Per Bohman är reporter på Sportbladet och har utmärkt sig genom att ha bättre koll än de flesta kollegor om vad som händer utanför storstäderna. Vi snackade med dem om Tottes framtid, målvaktspositionen och om Daniel Sjölund egentligen är så oumbärlig.

1) Totte Nyman verkar spela sin sista sommar i IFK Norrköping. Eller kan han tänkas krita på nytt kontrakt? Är IFK villiga att låta honom gå gratis för chans på ytterligare en guldhöst?

Elena Lövholm-Eriksson:  Just med Nyman är det ju lurigt, han kan mycket väl vara den sista pusselbiten Norrköping inte har råd att tappa om man vill vara med och slåss om guldet. Han är lätt topp fem av de spelare i Allsvenskan som är viktigast för sitt lag. Att sälja honom nu vore dock inte så dumt på lång sikt, framför allt med tanke på att klubben fortfarande värvar klokt med de pengar man får in. Det är alltid svårt att veta vad som händer, och Totte har jag själv inte pratat med så jag har ingen aning, men han verkar vara rätt sansad och ingen som ilar iväg ”bara för att”. Dyker ingenting upp som passar honom perfekt kan han nog mycket väl förlänga.

Per Bohman: Delikat läge, det här. Om jag var kritisk till Peter Hunts uppblåsta kommentarer om en nordisk superliga, så blev jag lika förtjust över hans vevande mot Nymans agent Stefan Selakovic. Det är naturligtvis en dragkamp mellan två intressen, och vem som har störst möjlighet att påverka Totte. Ledarna i föreningen han älskar, som gärna spelar på hans klubbkänsla, eller den uppåtsträvande agenten som ska säkra hans framtida karriär. Vem litar Nyman på mest? Eftersom han har lovat att inte lämna som bosman, är jag tämligen säker på att Nyman sticker redan i sommar. Jag tror att Selakovic pressar hårt för en utlandsflytt och därför blockar en förlängning. Jag tror också att Nyman själv känner att det är hög tid att lämna.

2) Daniel Sjölund har varit en nyckelspelare sen han kom till Parken men överväger att flytta hem till Åland.  Hur viktigt är det att IFK lyckas förlänga med Daja? Eller är han inte lika oumbärlig längre?

Elena: Daja är fortfarande viktig, framför allt tror jag att de äldre nyckelspelarna har en viktig roll i en grupp där det sker mycket förändringar. Jag snackade med honom i våras om slutet av karriären, och han sa att det såklart närmar sig men att som det kändes just då så skulle han gärna köra på något år till. Han sa också att så länge han håller sig frisk och skadefri så känner han att han kan hålla nivån. Sen kommer ju åldern ikapp vilken människa som helst till sist, och finns dessutom planerna på att flytta hem med i bilden så kan ju det väga över. Men att han är viktig och att det vore ett smart drag av Norrköping att behålla honon råder det i min värld inga tvivel om.

Per: Det är sant att Daniel Sjölund under sommaren inte presterat på den nivå som vi vant oss vid. Kanske beror dippen på att han ständigt tvingats alternera mellan Tekie, Blomqvist och flera andra spelare som innermittfältspartner. Jag har dock lärt mig att aldrig räkna ut Sjölund och tycker definitivt att Peking bör försöka förlänga med ytterligare två år, om det är så att veteranen inte nöjer sig med ett.

Även om hans högstanivå kanske planar ut lite framöver, så tror jag att Norrköping måste behålla spelare som Sjölund och ”Ante” Johansson. Kontinuiteten i laget har (helt naturligt) blivit lidande de senaste månaderna och föreningen bör hålla hårt i mästarna som finns kvar i truppen.

3) Även målvaktsfrågan är het i Norrköping, både på kort och alla lång sikt. Både Mitov Nilsson och Vaikla har utgående kontrakt, och Michael Langers kontrakt sträcker sig bara till nästa sommar. Hur tycker du Jens och co ska resonera?

Elena: Jag är rätt säker på att så länge Mitov Nilsson finns i klubben är han nummer ett. Jag pratade med honom om det här för ett par veckor sedan, och det lät ganska solklart. Han och klubben vet var de har varandra, och de kommer förmodligen förlänga. Det känns inte optimalt att ha kvar alla de här tre målvakterna dock, eftersom både Langer och Vaikla förmodligen köper att vara andremålis – men tredje, nja. Skulle det finnas intresse utifrån för Vaikla bör Norrköping nappa direkt, även om det inte är några monsterbud.

Per: Målvaktssituationen är så bra att den blivit ett problem. Vem kunde tänka sig att Andreas Vaikla, även om han tappat lite i form det senaste, skulle prestera så stabilt i allsvenskan? Jag tycker att Norrköping ska – om det är möjligt – försöka förlänga med såväl Mitov Nilsson som Vaikla, och därefter kanske skeppa Langer till sommaren. Om Örebro kunde hålla sig med Jacob Rinne och Oscar Jansson under en längre period, så ska väl en förening Norrköping kunna ha två, unga och utvecklingsbara målvakter i truppen samtidigt.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *