Ny erfarenhet för IFK att arrangera CL-matcher: ”Allt blir betydligt större”

Snart ska IFK Norrköping arrangera sin första match i internationella sammanhang på väldigt länge. I mitten av juli kommer Rosenborg till Parken. Vi har pratat med en allsvensk klubb som har färsk erfarenhet av att arrangera matcher i Champions League.

Kamraterna ringde upp Ola Gällstad som är arrangemangschef hos Malmö FF. Han säger att kvalomgång 2 (som IFK går in i) och kvalomgång 3 i Champions League är ganska lika en vanlig allsvensk match arrangemangsmässigt. Men tar IFK sig vidare till playoff – och så klart till gruppspelet – krävs det mycket mer av arrangören.

– Den största skillnaden är att allt blir betydligt större. Det är ett helt annat mediauppbåd, inne på arenan måste det vara en annan branding, man får inte ha företagslogotyper som inte har med Uefa att göra, nämner Gällstad som några exempel saker som skiljer sig jämfört med en allsvensk match.

Uefa har tagit fram en manual för att hjälpa klubbarna för att arrangemanget ska bli rätt. Men det krävs ändå en hel del från IFK:s organisation för att klara uppgiften.

– Steg två och tre är som sagt ganska normala tillställningar. Men i playoff kommer Uefa med en större delegation och i gruppspelet blir det ytterligare ett steg upp när de har med sig sin egen personal. Det ska då finnas en speciell lounge med utrymme för 300 personer, säger Gällstad.

– Man måste vara väldigt förberedd. Visst finns det en manual, men man måste ha folk som är beredda att jobba, fortsätter han.

Låga biljettpriser bra strategi

Ola Gällstad säger att MFF avsatte tre personer som i princip bara arbetade med biljetthanteringen under Champions League.

Vi frågar honom vem som får intäkterna från biljetter, mat och dryck med mera vid en Champions League-match. Går pengarna till klubben eller ska Uefa ha en bit av kakan?

– Alla intäkter som man drar in tillfaller klubben.

MFF valde att ha förhållandevis låga biljettpriser i både kvalmatcherna och gruppspelet. Det var samma priser som till en allsvensk ”kategori 3”-match, vilket är klubbens dyraste biljetter.

– Det kostade lika mycket att se Juventus som Helsingborg.

Att inte ta högre priser i Champions League än i Allsvenskan var en bra strategi, menar Gällstad. Att ta någon femtiolapp extra skulle bara ge badwill; man tjänar ändå så mycket på själva deltagandet i Champions League, förklarar han.

– Det blev mycket positivt snack i supporterkretsar och media.

IFK Norrköping följer Malmös linje och kommer till och med att ha lägre biljettpriser än för de dyraste allsvenska matcherna. Det blir samma priser i CL-kvalet som man har i en vanlig allsvensk match mot till exempel Kalmar (”kategori 2”).

Vid spel i Europa får det inte finnas några ståplatser på arenorna. På Curva Nordahl kommer det sättas dit provisoriska stolar, vilket bidrar till att Parkens kapacitet kommer minska med ett par tusen platser.

Malmö FF som har 6000 platser på sin hemmastå fick hjälp av fansen att skruva dit 3000 stolar på läktaren. Dessa platser gick till de 3000 årskortsinnehavare som köpt ett paket med Europamatcher till sitt årskort. Övriga årskortsinnehavare på ståplatsläktaren fick köpa biljetter på en annan sektion.

Malmö FF lät årskortsinnehavare köpa biljetter först (så gör IFK med) och därefter medlemmarna. Sen var biljetterna slut.

– Vi hade inga till allmänheten, säger Gällstad om Swedbank Stadion som tog omkring 20 500 personer i CL istället för 24 000 i vanliga fall med ståplats.

I vårt samtal med MFF:s arrangemangschef är det tydligt att Uefa ställer stora krav på arrangören. Inte minst när det gäller gräsmattans kvalitet. Något som MFF bittert fick erfara.

– De är extremt noggranna med gräsmattan, vi fick böter för att den inte var i rätt kondition.

Just det problemet slipper ju IFK. Men det är helt klart att organisationen och förberedelserna behöver vara i tipp-topp inför matchen mot Rosenborg och en eventuell fortsättning ute i Europa.

Vad var det viktigaste ni lärde er av att arrangera matcher mot europeiska lag?
– Det vi ser tillbaka på är kontakten med motståndarna. Vår organisation besökte exempelvis Celtic och Salzburg. Vi besökte Juventus marknadsavdelning, lärde oss av deras hospitality-organisation. Hur jobbar de och vad kan jag lära mig av dem? Hos de här klubbarna är det bara att boka tider och komma. Och de vill säkert komma till IFK också. Jag vet att Juve var här och tittade på våra samhällsprojekt, Real Madrid och PSG likaså.

Och just det: De som hoppas få höra Champions League-hymnen på Parken mot Rosenborg lär bli besvikna. Den kommer enligt Ola Gällstad först att spelas i ett eventuellt playoff.

KAMRATERNA