”Daja” om att försvara ett guld, vinnarkultur och framtiden i IFK

IFK Norrköping står inför några viktiga månader. Kontrakt ska förlängas, spelare ska ersättas och i mitten av juli börjar kvalet till Champions League. Men hur förblir man ett vinnarlag fast spelare försvinner och pressen ökar? Vi har pratat med en som vet.

I början av 2000-talet var Djurgårdens IF laget på allas läppar. Med spelare som Andreas Isaksson, Kim Källström, Johan Elmander, Andreas ”Adde” Johansson och Geert den Ouden dominerade man svensk fotboll under några år. Gulden kom tätt under några år och blåränderna fick lyfta Lennart Johanssons pokal 2002, 2003 och 2005.

Vintern 2003 anslöt en ung finländare till laget från Liverpools akademi. Daniel Sjölund spelade 19 matcher när DIF försvarade guldet 2003. Han var även högst delaktig 2005 när laget tog sitt tredje SM-guld på 2000-talet. Vi ringde upp ”Daja” för att prata vinnarkultur.

– IFK idag påminner ganska mycket om Djurgården då för att man byggt upp en kultur i föreningen att man ska vara med uppe i toppen. Det är stora krav på nya spelare som kommer in. Jag kände direkt förra året när jag kom in att gruppen mår väldigt bra. Det är många som tränar extra och har ett stort fokus och ett driv som gör att det blir bra.

När DIF försvarade sitt guld 2003 var stommen kvar från året innan. Men till 2005 fanns inte en enda av de ovan nämnda spelarna kvar i klubben. Ändå vann man Allsvenskan fyra poäng före IFK Göteborg. Men hur lyckas man med en sådan sak?

– Vissa delar kan man inte påverka. Man måste vara beredd på en del faktorer, till exempel att spela i Europa och ha fokus på Allsvenskan samtidigt. Man behöver bredd så man klarar av det.

– Spelare som lämnar ska ju ersättas. Det är inte lätt att få samma karaktär, att få exakt samma är ju helt omöjligt. Men något som är viktigt för hela gruppen och för tränarstaben är att hålla folk motiverade och drivas av nästa utmaning. För vissa kan det vara att kriga om SM-guld igen. För andra kan det vara att komma ut och spela i Europa.

– Det blir två olika drivkrafter parallellt, samtidigt måste vi fungera som ett lag för att nå dit. Vi måste göra varandra bra och inte sväva iväg.

Många års arbete bakom en vinnarkultur

Daniel Sjölund tror att när man väl har nått ett riktigt bra resultat, som IFK förra året, så lägger man grunden till en vinnarkultur.

– Nu har man byggt upp den under hela förra året. De som kommer underifrån vet vad som gäller.

Många spelare i IFK Norrköping står med utgående kontrakt och drar till sig intresse från större klubbar. Emir Kujovic och Christoffer Nyman är bara två av spelarna med utgående kontrakt och en spelare som Linus Wahlqvist följs av många klubbar.

– Det är en del i det – att lita på att föreningen har folk som har olika arbetsuppgifter. Vilka ersättare som värvas kan man inte påverka som spelare. Men drivkraften som redan finns och vinnarmentaliteten kan man dra nytta av längre fram även om en del byts ut. Det gäller hålla i det man lyckats skapa så att IFK Norrköping även längre fram har den här kraften.

Men det här med vinnarkultur som man pratar om: Sitter den i väggarna, är den beroende av vissa spelare eller hur fungerar det?
– Det är jättesvårt att säga. Det är så många olika faktorer för att ett lag och en hel förening ska fungera. Det är många års arbete som ligger bakom när man väl träffar rätt.

Från den 6 april, då det blev känt att Janne Andersson ska ta över landslaget, och någon månad framåt var det mycket spekulationer kring vem som skulle bli hans efterträdare. Vissa tränare som förekom i diskussionerna var tunga namn med SM-guld på meritlistan. Andra sågs som duktiga tränare, men kanske inte förknippades med ett topplag eller sågs som en vinnare. Men så ser inte Daniel Sjölund på saken.

– Nej, man kan absolut överdriva det där med vinnarskalle. Får du ett lag att fungera så tänker man inte på det. Men går det dåligt så kan man tänka på det.

Innan SM-guldet var IFK Norrköpings 2000-tal en föga framgångsrik period. Ibland har kanske den stolta historien varit ett ok att bära, och IFK har stundom varit ett lag som hanterat press och motgångar dåligt. Men under guldhösten 2015 kan historien som en av Sveriges största klubbar ha varit en framgångsfaktor, tror ”Daja”.

– Jag tror definitivt att historien med spelare och statyer och skyltar runt arenan spelar roll. Man blir påmind om det hela tiden. Det har betydelse förstås.

– Men visst finns det två sidor av det. Som spelare lever man i sin egen bubbla och i sin egen värld. Vårt fokus är på vårt eget. Jag tror det är svårt att njuta av det fullt ut när man är inne i det. Nu vill man bara göra det så bra som möjligt. Sen får man se hur långt det räcker i slutändan.

Antingen vara kvar eller flytta hem till Åland

I år går även Daniel Sjölunds kontrakt med IFK Norrköping ut. Till sommaren ska han bli pappa för andra gången. Han har aldrig gjort nån hemlighet med att han vill avsluta karriären i Mariehamn. Men när?

– Jag trivs jättebra i Norrköping och i föreningen och med allt omkring, men det är väl fråga om det praktiska. Det är klart att om möjligheten finns att vara kvar, så är det ett jättebra alternativ.

– Vi har inte diskuterat nånting, jag har förståelse för att man vill ha ny tränare först och tar spelartruppen sen. För mig känns det som att jag gärna väntar och ser. I och med att jag trivs så bra här, så är alternativet antingen att vara kvar eller flytta hem till Åland.

I vintras ville Hasse Backe ha med dig i finska landslaget. Hur ser du på det?
– Jag pratar med honom regelbudet. Jag har sagt att jag vill fundera på det fram till hösten med tanke på familjen. Känslan är väl just nu att jag inte kommer att tacka ja. Jag känner att jag är i en del av min karriär där fokus är på klubblaget och familjen

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *