Vaikla imponerar – men kommer det hålla?

Många var skeptiska till en början, men Andreas Vaikla har gått från klarhet till klarhet mellan stolparna. Men är läget lugnt nu? Vi ringde upp landslagets målvaktstränare Lasse Eriksson och Mårthen Bergman på FotbollDirekt.

Lasse Eriksson är före detta målvakt i IFK Norrköping och Hammarby men idag målvaktstränare i landslaget. Mårthen Bergman är journalist på FotbollDirekt, och var rätt övertygad för en månad sen att Vaikla inte skulle palla trycket som målvakt i mästarna.

Men den blott 19-åriga kanadensaren med estniskt påbrå har imponerat när han fått spela från start. IFK har vunnit fyra matcher, spelat en oavgjord och Vaikla har även bidragit till att laget hållit nollan två gånger. Nu är den norske målvakten Kenneth Udjus på väg in i truppen på ett tremånaderskontrakt, men i mitten på juli när transferfönstret öppnar är det fritt fram för IFK att värva en målvakt. Blir det Vaikla, Udjus eller någon annan som vaktar IFK:s mål i höst? Vi frågade i alla fall hur Eriksson och Bergman ser på IFK:s målvaktssituation:

Andreas Vaikla har nu spelat fem matcher från start. Vad är ditt betyg eller bedömning?

Lasse Eriksson: Jag har sett två matcher tror jag. Jag tycker han har växt in i det mer och mer. Det såg lite osäkert ut i början, han kom på mellanhand och såg inte helt trygg ut. Sen tycker jag han kommit in i det på ett bra sätt. Mot Sundsvall tyckte jag han var riktigt bra. absolut går det åt rätt håll. Börjat ta för sig mer. Det är positvt.
Mårthen Bergman: Att det här trodde man ju inte efter att ha sett honom på försäsongen och i cupen Han såg väldigt darrig ut under då. Men han har överraskat och gjort det bra. Sen har det varit ett bra försvarsspel, bättre än innan. Vet inte om försvararna har skärpt sig extra för att de vet att de inte har någon Mitov bakom sig. Sen tycker jag att Vaikla har en fantastisk utstålning, han ser ut som att han inte bryr sig. Som att han ska somna.

Nu när han ändå har klarat fem matcher bra, kan man säga att läget är lugnt då? Att han håller god allsvensk klass?

Eriksson: Det är svårt att säga. han har inte utsatts för jättemycket. Norrköping är så starka. Det blir en tacksam roll.  Man behöver ändå göra en halv säsong för en helhetsbedömning tycker jag.
Bergman: För alla spelare i den åldern, men framförallt för målvakter, kan det vara svårt med jämnheten över en hel säsong. Sen kommer man inte vara jätteförvånad om tre-fyra av Norrköpings bästa spelare försvinner i sommar. Då kommer Vaikla få mer att göra, och det känns lite osäkert hur han klarar av det.

Om det ändå kommer en dipp längre fram med några mindre bra insater och IFK har en erfaren reservmålvakt på bänken, hur ska man resonera som tränare då?

Eriksson: Jag tycker inte man ska byta om laget går bra och det fungerar. Man får vara försiktig med att göra byten för bytandets skulle. Det beror helt på vilken nivå den andre målvakten ligger på. Sen måste man se hur spelaren mår vid sidan av. Är spelaren revanschsugen, och vet vilka misstag han har gjort? Man måste ha helhetsbilden och inte bara bedöma efter hur det ser ut på match.
Bergman: Det där är så himla svårt att svara på. Jag har inte sett Udjus, men jag har pratat med folk som har sett honom och som säger att han gör mycket tv-räddningar, omöjliga räddningar. Men han släpper också in bollar som är fullt möjliga att rädda. Å andra sidan är han 32 bast och lär ha mer rutin av att det går upp och ned. Man kan säga så här: om Norrköping tappar de spelarna som de förmodligen tappar tror jag inte att Udjus och Vaikla är ett målvaktspar man går ut i CL-kvalet med eller vinner SM-guld med.

KAMRATERNA

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *