Sundsvallsupportern: ”Man behöver en plan B mot Sveriges bästa lag”

Erik Löfgren hejar på Sundsvall och driver bloggen Pirkt där han bland annat skriver om sitt Giffarna. Vi pratade med honom inför söndagens match mellan serieledaren IFK och tabelltrean från Norrland.

GIF Sundsvall har överraskat positivt så här långt och återfinns i toppen, tre poäng bakom IFK Norrköping. Erik Löfgren såg potentialen hos Giffarna redan förra året:

– Man har fortsatt på det som var framgångsrikt ifjol men har slipat till grundspelet lite. Det fungerar överraskande väl, även om det inte är något revolutionerande man hittat på så verkar det ändå ställa många motståndare. Man sjunker ner med en mittfältare mellan mittbackarna vilket kan vara effektivt, nämner Erik som ett exempel på hur man spelar.

Man har också haft en del flyt så här långt, enligt honom.

– Malmö borta ska ej vara tre poäng, inte heller Häcken borta.

Ifjol på Parken vann IFK med hela 5-1 när Giffarna kom på besök.

– De var totalt utspelade, minns Erik och tar upp ett problem:

– Giffarna har ingen riktig plan B. När spelet fungerar så är det underhållande och supertrevligt. Ifjol försökte man, men Norrköping var en, två storlekar större. Hade jag varit tränare hade jag försökt att anamma någon slags plan B när man möter Sveriges bästa lag.

Hur tycker du att Lars Krogh Gerson har utvecklats i Sundsvall?
– Väldigt bra, måste man säga. Han har vuxit ut till en bra allsvensk spelare, tre plus skulle jag säga. I vissa matcher är han mycket viktig. Han har ju långa ben, men i vissa matcher verkar de ännu längre. Han har stor räckvidd och är duktig på att återvinna boll. Giffarna vill bygga sitt spel på ett stort bollinnehav och där har han en viktig roll. Förra året var han den enda stora värvningen och det var viktigt att det föll väl ut.

Den andra ex-IFK:aren, Shpetim Hasani, har mest nött bänk så här långt den här säsongen.

– Han bankar lite på dörren till startelvan, Pa Dibba har inte varit så bra hittills. Hasani är nog i ett bra läge att starta nu tror jag. Det är något helt annat att ha honom på bänken att kasta in jämför med hur det var förut. Det är en annan bredd i truppen nu än tidigare.

Hur ser Sundsvallsfansen på mötena med IFK? Går det att jämföra med möten med stora klubbar som till exempel Malmö eller AIK?
– Jag tror att alla har samma respekt att åka till Norrköping som till Malmö. IFK är Sveriges mest spelande lag och alla såg förra året hur snett det kan gå ifall man tror att man ska rulla ut dem. Det blir intressant att se vad man har lärt sig från det.

En del IFK-fans vill se en värvning av Runar Mar Sigurjonsson. Vad kan du säga om honom och hans potential?
– Jag tycker att han är en av seriens tre bästa innermittfältare redan nu. Och han ska ju till EM i sommar vilket han är värd. Det är nog en spelare som är svår att behålla för sportchefen Urban Hagblom, hans kontrakt går ju ut efter säsongen. Det vore kul för Allsvenskan om han stannar i Sverige, men jag tror att han är mogen att ta steget utomlands.

Du är god vän med IFK:s Maths Elfvendal som får väldigt mycket beröm. Vad tror du det är som gör att han är en sån duktig målvaktstränare?
– Just som målvaktstränare vet jag inte, men han har stora ambitioner precis som hans kollega Daniel Bäckström. De är ambitiösa och jobbar extremt mycket och är bara 28-29 år gamla och har redan tagit sig en bra bit på vägen och kan gå långt inom tränargebitet.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *