Eddie Gustafsson om Traustasons nya klubb, att komma tillbaka från benbrott och förbannelsen i sina tidigare klubbar

Arnor Ingvi Traustason är klar för Rapid Wien. Enligt Eddie Gustafsson har ”Trausten” gjort ett bra val av klubb.
– Rapid är lite som Österrikes Bayern München, säger den förre IFK-keepern.

Det har runnit en del vatten under broarna i Norrköping sedan Eddie Gustafsson lämnade IFK Norrköping. IFK har åkt ur Allsvenskan, harvat i Superettan, gått upp i Allsvenskan igen och åkt ut med dunder och brak. Sen har klubben tagit sig tillbaka, lyckats etablera sig i Allsvenskan och till slut tagit ett sensationellt SM-guld. Trots att Eddie kommer från Stockholm från början är det ingen tvekan vilken plats i Sverige som känns som hemma.

– Jag har ju varit hemma i Norrköping en del genom åren. Jag var så himla glad när de vann guldet. Men jag kom inte iväg på nån match i fjol tyvärr, säger han när Kamraterna når honom på telefon i hemmet i Salzburg.

– Jag pratar med Robert Steiner till och från. Sen är det andra kompisar i Norrköping utanför fotbollen som jag pratar med.

Idag är Eddie Gustafsson målvaktstränare i Red Bull Salzburg, samma klubb som han avslutade karriären i 2014.

– Jag hade inte tänkt bli tränare. Först när jag slutade gjorde jag ingenting. Bara kopplade bort allt efter tjugo år som fotbollsspelare.

Men på hösten 2014 hade Eddie tröttnat på att slå dank. Han började jobba för RB Salzburgs avdelning för marknadsföring och reklam, med några av klubbens största sponsorer.

– Men att sitta framför en dator hela dagarna var ingen omväxling. Jag saknade den friska luften.

Du kom till Norrköping på 1990-talet från Stockholm som tonåring och var i klubben i sju år. Vad är dina starkaste minnen från den perioden?
– Oj, det är många minnen. Självklart när man kom till klubben. IFK hade många spelare som varit med om mycket. Det var en generationsväxling då med Jonas Lind, Pelle Blohm, Sulo, Micke Hansson, ”Sama”. Det var en annan nivå jämfört med IFK Stockholm som jag kom ifrån. Jag hade precis fyllt 18.

Eddie lämnade IFK 2001. Året efter åkte laget ur Allsvenskan. Under en period trodde han nästan att det vilade en förbannelse över de klubbar han lämnade. Även Molde och Ham-Kam åkte nämligen ur sina serier kort efter att han lämnat.

– Sen när jag var i Lyn skojade vi om att jag inte fick lämna klubben.

Men det gjorde han, i januari 2009 skrev han på för Red Bull Salzburg. Och ett knappt år senare hade Oslo-klubben ramlat ur…

IFK aldrig nära igen

Åren i Salzburg blev framgångsrika för den svenska målvakten. På fem och ett halvt år hann han med nästan hundra matcher för klubben, trots att han missade nästan ett helt år på grund av ett benbrott. Han blev enligt Aftonbladet en av österrikiska Bundesligas bäst betalda spelare och blev också väldigt populär bland fansen. Därför var det kanske inte så förvånande att han valde att bo kvar i Salzburg när spelarkarriären var slut.

– Jag trivdes här. Jag bor lite utanför och har köpt ett hus. Det är hög levnadsstandard och man kan kan göra sitt.

Var det nånsin aktuellt att återvända till IFK i slutet av karriären?
– Nej, folk har pratat men det var inget som låg på bordet. Men jag hade mycket väl kunnat tänka mig att bo i Norrköping, det känns som hemma, säger Eddie och fortsätter:

– Jag har till och med kollat hus i Norrköping. Drömstället är Kneippen. Min tjej är från Österrike men mina barn och ex bor i Nykvarn.

IFK:s Arnor Traustason är ju klar för Rapid Wien. Vi frågar Eddie om huvudstadsklubben är bittra rivaler till RB Salzburg.

– Ja, absolut . Det är en av de största klubbarna. Rapid Wien hängde på ganska bra i år i ligan. Men vi har mycket större trupp och bredd, de får mer problem vid skador.

– Men Rapid är en megaklubb. De är som Österrikes Bayern, de har otroligt mycket fans och spelar kanonbra fotboll. Men de haft lite svårt ekonomiskt och var tvungna att sälja spelare.

Eddie tycker det är svårt att jämföra österrikiska Bundesliga med Allsvenskan. En skillnad är att det är färre lag som slåss om titeln i Österrike. En annan är att många österrikiska lag spelar med ett extremt presspel där hela laget måste flytta med.

– Jag har inte haft svensk teve så länge men skaffade det för något år sedan. Jag blev kanske inte besviken men förvånad att inte lika många lag i Allsvenskan spelar på det sättet. Jag hade trott att de kommit längre i Sverige.

Generellt sett håller tyska klubbar bra koll på vad som händer i deras sydöstra grannland, vilket kan spela in om man ser österrikiska Bundesliga som en mellanstation i proffskarriären.

– Absolut är det så. Vi har lånat ut Martin Hintecker till Borussia Mönchengladbach. De flesta i Österrikes landslag spelar i Tyskland. Bara i Red Bull har vi haft fem spelare som gått till Bundesligaklubbar sen jag kom till klubben.

I en match mot LASK Linz 2010 kolliderade Eddie Gustafsson med en motspelare och bröt benet. En erfarenhet han nu delar med IFK:s målvakt David Mitov Nilsson.

– Jag minns honom som knatte, hans mamma jobbade i nån klädbutik och brukade prata om honom. Jag minns absolut David, säger Eddie som såg honom spela en del förra säsongen:

– Jag har ju tillgång till Wyscout. Han gjorde en jättesäsong.

Vad är viktigt för att han ska kunna komma tillbaka?
– Det är ju mentalt. Men det som hjälpte mig oerhört var att klubben ställer upp, fysioterpeut, psykolog, naprapat. Det tror jag är det viktigaste, och att han själv är målmedveten.

– För min egen del hade jag tur på ett sätt. Jag såg inte han som kolliderade med mig och kände mig inte rädd av den anledningen. Så när jag var tillbaka spelade jag som vanligt.

Nu står den relativt orutinerade 19-åringen Andreas Vaikla i Snokas mål. Vad är viktigast för en ung målvakt att tänka på när man kommer in såhär frågar vi.

– Nu känner inte jag killen. Men man måste vara orädd, gå in och njuta. Han har egentligen ingen press på sig. Han måste spela enkelt. Det rådet skulle jag vilja haft.

– Man måste se till att inte överbelasta för mycket. Allsvenskan är stort för honom, det är en stor press. Även om han ser lugn ut så är det en hög anspänning. Man måste kanske ge en dag ledigt, gå hem och relaxa. Man måste vara flexibel. Träningen är viktig, men man måste lägga upp det individuellt.

Tränardrömmar

– Fotbollen är en lagsport, men alla måste ta hand om sina kroppar. Då kan inte alla göra samma sak.

Vid sidan av jobbet som målvaktstränare fungerar även Eddie som scout och bevakar bland annat Skandinavien och norra Österrike. Men han har också andra ambitioner på sikt. Tankarna finns på att bli huvudtränare för ett lag.

– Jag ska börja ta B-licensen nästa år. Efter det A-licens och sen UEFA pro som är den högsta nivån.

Till sist: Red Bull Salzburg och er systerklubb i Leipzig är ju ganska hatade klubbar. Hur känns det?
– Hehe. Det är inte så illa som folk tror. I Salzburg eller Österrike är det accepterat. Men i Leipzig är det värre. De är där vi var för tio år sedan. Ibland måste de stanna ett par kilometer innan stadion vid bortamatch och byta buss under nån viadukt. Och något lag vägrade att möta dem i en träningsmatch, avslutar Eddie som passar på att gratta alla IFK-fans till guldet.

KAMRATERNA

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *