Kraftig reducerad arenakapacitet vid Champions League: ”Årskort ett måste”

parken-bajen-2016
Bajen på besök på Östgötaporten 2016.

Vi har pratat publikarbete med Mårten Jacobsson på marknadsavdelningen. Både vad gäller Allsvenskan och det stundande Champions League-kvalet.
– Vi kommer vara lojala med de som har årskort, säger Mårten om möjligheten att få biljetter till Europaspelet.

IFK har inlett Allsvenskan starkt både på planen och läktarna. De tre första hemmamatcherna mot Kalmar (9786 personer), AIK (14 150) och Bajen (15 030) har lockat i snitt 12 989 personer till Östgötaporten. Men så många kommer inte få möjlighet att se IFK i Europaspelet i sommar då kapaciteten minskar med flera tusen.

Men vi börjar med lite snack om Allsvenskan.

IFK sa innan säsongen att de tre första hemmamatcherna kommer bli slutsålda. Det var till stora delar budskapet i marknadsföringen, till exempel genom annonser i Norrköpings Tidningar. Till samma tidning sa man i början av mars att det 2015 var utsålt ”fem-sex gånger”,  men att det inte var fullsatt eftersom alla årskort och biljetter inte utnyttjades. Men förutom i den allra sista hemmamatchen mot Halmstads BK, då 16 125 personer passerade Nya Parkens grindar, var det mellan 12 300 och 14 700 som faktiskt kom till de matcherna som drog mest folk (se faktarutan nedan).

Så när budskapet från klubben nu har varit detsamma (”det blir slutsålt, skynda på!”) har vi funderat på om det kan stämma. Man såg både förra året och även i år att det gapar många stolar tomma på läktarna.

För att förstå lite mer kring det här har vi pratat publikarbete med Mårten Jacobsson som är evenemangsansvarig hos IFK.

Ni sa att det skulle bli slutsålt i de första tre matcherna. Det blev väl inte riktigt så. Vad är din analys?
– Det var utsålt mot AIK och Bajen. Mot AIK var det drygt 14 000 men ett skitväder vilket gjorde att bortfallet blev större.

– Mot Hammarby fanns det cirka 200 biljetter som inte användes av deras fans, vilket vi inte kunde påverka. Utöver det hade vi en säkerhetszon och 300 biljetter på S-sektionen (Familjeläktaren) som inte användes. Omkring 600 personer med biljetter dök inte upp. Maxkapaciteten var omkring 15 600 på Bajenmatchen.

– Mot Kalmar hade vi hoppats på mer. Men det var inte så bra väder och Kalmar kom med 42 personer. Och så var det PSG på TV i Champions League, säger Mårten.

På Familjeläktaren har det ändå varit ganska tomt i de inledande matcherna. Hur kommer det sig?
– Där har vi 500 ungdomsspelare som har fått årskort, många är omkring 13-14 år och jag tror att de smiter iväg till Curvan och ställer sig. Sen är det många med biljett där som är ännu yngre, kanske sju år gamla, och då kan de ju inte själva alltid styra över ifall de kan komma eller ej.

– Sen finns det nog de som har biljett på S som sätter sig på en bättre sektion ifall de ser att det finns lediga platser.

Det finns fler skäl till att stolar gapar tomma trots att det enligt IFK är slutsålt.

– Man tänker kanske inte på att det finns 700 platser i restauranger och loger. Man kanske har biljett till läktaren men sitter istället kvar i restaurangen, och då blir det ju en tom stol där ute.

I hotell- och flygbranschen förekommer överbokning – d v s att man säljer fler rum eller flygstolar än man egentligen har. Detta eftersom många avbokar sent eller inte dyker upp till en flight. För IFK Norrköping är dock detta inte möjligt i dagsläget, enligt Mårten.

De tre nästkommande hemmamatcherna är mot Helsingborg, Sundsvall och Elfsborg. Motståndare som kanske inte lockar lika mycket folk som huvudstadsklubbarna.

Vad hoppas ni på där i publikväg?
– Mot Helsingborg kan det nog ligga runt 10 000, vilket man kan säga är bra. Samma sak mot Sundsvall. Till den matchen kommer vi göra rätt mycket kampanjer till folk som i vanliga fall inte är intresserade av att gå. Elfsborgsmatchen blir unik i och med att det är Janne Anderssons sista match. Utsålt i den vore häftigt, funderar Mårten.

Lönar sig med årskort till CL-kvalet

Vi tog även tillfället i akt att fråga lite om hur det blir med biljetthanteringen för kvalet till Champions League i sommar. Det får inte finnas några ståplatser på arenan vilket medför att kapaciteten minskar kraftigt, från omkring 16 000 personer till omkring 11 000-12 000. På Curva Nordahl kommer det bli provisoriska stolar, och man tittar just nu på en lösning för detta.

– Vi har idag omkring 6 000 ståplatser som måste fördelas om. Och det blir mer säkerhetzoner, många biljetter till bortalag, och så ska UEFA och deras partners ha ganska många biljetter, berättar Mårten.

Därför blir kapaciteten flera tusen mindre än i seriespelet. Årskortsinnehavare har förtur till biljetterna och får ett reducerat pris.

– Utan årskort får man det tufft att se matcherna. Vi kommer vara lojala med de som har årskort. De får först köpa en biljett, sen kanske en till och sist släpper vi biljetter till allmänheten, säger ”Mocke” och avslutar:

– Jag är otroligt stolt och tacksam för intresset runt IFK och den positiva supporterkulturen som finns här.

KAMRATERNA


FAKTA – MEST PUBLIKDRAGANDE MATCHERNA PÅ PARKEN 2015

HBK: 16 125
AIK: 14 711
IFK G: 14 369
Hammarby: 13 814
MFF: 12 379
DIF: 12 322

Siffrorna avser insläpp och inte sålda biljetter. Källa: Svenskfotboll.se