Ikväll kan ”Alle” bli ligamästare – igen

Alexander Fransson efter matchen mot Halmstad BK 2015. Foto: Sebastian Sas
Alexander Fransson efter matchen mot Halmstad BK 25 oktober 2015. Foto: Sebastian Sas

Ikväll kan Alexander Fransson bli ligamästare för andra gången på ett halvår. Den 22-årige Norrköpingskillen har fått mer speltid än förväntat på seriesuveränernas mittfält. Vi har pratat med Tilman Pauls, sportreporter på Basler Zeitung, om Franssons första tid i Basel.

Ikväll tar FC Basel emot ligafyran Sion på S:t Jakob-Park. Vid seger tar det nordschweiziska laget sin sjunde raka ligatitel. För Alexander Fransson blir det i så fall den andra ligasegern på ett halvår. För nästan exakt ett halvår sedan hissade han Lennart Johanssons pokal på Swedbank Stadion i Malmö.

”Alle” anslöt till FC Basel i mitten på januari, efter landslagets januariturné. En månad senare gjorde han debut genom att hoppa in i slutet av 4-0-vinsten över toppkonkurrenten Grasshoppers. Efter den matchen ledde FC Basel ligan överlägset, 15 poäng före just Grasshoppers.

Samtidigt spelade FC Basel också i Europa League. I sextondelsfinalen slog man ut S:t Etienne med minsta möjliga marginal. Men i åttondelsfinal blev Sevilla allt för svåra. Mot S:t Etienne satt Fransson på bänken i första matchen, och hoppade in i sista minuten i returen. I den första matchen mot Sevilla kom han in med tio minuter kvar och i det avgörande mötet, när Basel låg under stort, fick han spela sista halvtimmen.

Journalisten Tilman Pauls har sett alla Basels matcher sedan Fransson kom till klubben och har även träffat honom vid några tillfällen.

– Mitt första intryck är han är så lugn och mogen på planen, han verkar nästan disträ. Även när han inte har spelat så mycket så verkar han veta sin roll och har redan hjälpt laget i de matcher han har varit med i.

Vad är det han bidrar med till laget tycker du?
– Definitivt sin spelintelligens. Basel är ett lag som dominerar alla matcher i ligan och de behöver spelare med idéer. Det verkar som att Alex är en box-till-box-spelare som kan bidra med detta.

Två av Basels viktigaste spelare den här säsongen har varit Luca Zuffi och Taulant Xhaka. Båda konkurrerar om samma position som den nya svensken som fått mycket speltid i ligan. Åtta starter och två inhopp i seriespelet har det blivit.

– Jag tror inte att han hade fått spela så mycket om det inte varit så mycket skador i laget. Klubben sa från början att man huvudsakligen värvade Alex med tanke på nästa säsong, men att man var tvungen att knyta upp honom i vintras så att ingen annan klubb skull hinna före. Men för honom har det varit bra att få spela en del matcher och komma in i schweizisk fotboll.

Basel har behållit sitt stora försprång i tabellen under våren och kan säkra titeln redan ikväll, med fem omgångar kvar. Det har alltså varit ett bra läge att komma in i för en ny spelare. Fransson har matchats in i laget som en av två mittfältare med en lägre utgångsposition.

– Basel spelar med två defensiva mittfältare. En av dem måste ta hand om defensiven. Den andra ska tillföra saker till offensiven. Alex är helt klart spelaren ”med nycklar” och som fungerar som en länk mellan lagdelarna, analyserar Tilman Pauls.

Både 2013/2014 och 2014/2015 tog sig Basel till gruppspelet i Champions League. Den sistnämnda säsongen tog man sig även vidare från gruppen före bland andra Liverpool. Att nå CL-gruppspelet även i höst lär vara klubbens mål. Tilman Pauls tror att Xhaka försvinner efter säsongen men tror att klubben kommer att värva en ersättare till honom. Han tror därför inte att Fransson kommer starta i Basels allra största matcher i höst.

– Jag gissar att Alex kommer att spela regelbundet nästa säsong Men jag tror inte han kommer starta i de riktigt heta och viktiga matcherna.

Vad finns det då för förväntningar på Fransson på lite sikt? Han värvades ju för att ersätta Mohamed Elneny som såldes till Arsenal i vintras.

– Fansen hoppas så klart att Alex kan utvecklas på samma sätt, menar Tilman Pauls som med glimten i ögat tillägger:

– Men det skulle hjälpa honom mycket ifall han stannade i Basel och förberedde sig inför ligan istället för att åka till Rio i sommar.

KAMRATERNA

Fotnot: Basel leder ligan 16 poäng före Young Boys. Om Young Boys förlorar kvällens tidiga match mot Grasshoppers blir Basel mästare i kavaj.

Fotnot 2: Tilman Pauls använder alltså smeknamnet ”Alex” istället för det korrekta ”Alle”. Han får lära sig tids nog.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *