Kamraternas panel #5 – om Jannes efterträdare, målvaktsfrågan och publikhajpen

panelen

Hur ska IFK lösa målvaktsfrågan på kort och lång sikt? Vem bör efterträda Janne? Och är publikhajpen här för att hålla i sig? Här är panelen #5 med Rebecca Stenfeldt, Jörgen Löwenfeldt och Hasse Eriksson.

1. Janne försvinner och ännu har ingen ny tränare presenterats. Vem vill du se som hans efterträdare? Intern lösning eller ett stort namn utifrån?

Rebecca: Det viktigaste är att inte stressa fram en ny tränare, låt det ta sin tid. Jag kan tycka att det interna alternativet med Florén/Hellberg inte vore så tokigt, åtminstone till en början. Konkreta namnförslag på framtida ersättare har jag inte i nuläget.

Jörgen: Jag vill se en tränare som tar oss till nästa nivå. Det IFK som Janne lämnar efter sig skiljer sig från det han tog över. Nu är organisationen professionell, vi äger arenan, säljer spelare för storbelopp, har ett färskt SM-guld och leder allsvenskan. Nästa steg i utvecklingen är att etablera oss som ett topplag – varje år. Detta utan att glömma bort det som byggde detta lag: långsiktigheten, de egna produkterna, tron på ett eget spel och de lyckade spetsvärvningarna. Jag tror att Ronny Deila är rätt person. Han vill arbeta långsiktigt och han delar IFK:s fotbollsvärderingar.

Hasse: Det finns massor med bra tränare och många får sparken snabbt för att de inte visar snabba resultat. Så bygger man inte ett lag. Jag vill se en tränare som jobbar vidare på den spelidé som Janne har satt tillsammans med Stefan Hellberg och de andra. Ser gärna att man fortsätter vara ett lag där ”halva är från stan” kompletterad med utvecklingsbara spelare utifrån. Det viktiga är inte tränarnamnet utan att man omfattar spelidén och bygger vidare på det talangfulla lag vi har. Jag inget namnförslag, har för dålig koll hur de olika tränarna tänker och vad de har för ledarskapsprofiler. Det enda namn som kommer upp i huvudet är Peter Gerhardsson och jag vet inte varför.

2. Mitov är skadad och borta resten av året. Vaikla är väldigt orutinerad även om han såg bra ut mot Bajen. Bägges kontrakt går ut i år. Hur ska IFK agera i målvaktsfrågan, på kort och lång sikt?

Rebecca: Det är en stor förlust att David Mitov Nilsson är skadad, i mitt tycke den största förlusten för laget i år. Jag tycker vi ska förlänga hans kontrakt om han själv vill stanna kvar. Om det stämmer att vi inte kan få in någon annan målvakt före juli är det ju Vaikla som kommer få stå. Efter dessa matcher vet vi mer om hans kapacitet och om vi bör förlänga hans kontrakt också.

Jörgen: Jag tycker att IFK ska förlänga med Vaikla, men samtidigt ta in en rutinerad målvakt fram till sommaren. Det är CL-kvalet som är avgörande och då har tydligen inte transferfönstret öppnat ännu. Så den här rekryteringen av den jobbsökande målvakten blir helt avgörande. Tycker att det är synd att IFK satt sig i den här situationen. Vaikla gjorde det bra mot Hammarby, men det räcker inte med att vara bra för sin ålder i ett CL-kval. Vi behöver spets på den positionen om vi ska klara det här.

Hasse: Vi ska förlänga kontraktet med båda två. Vaikla visade att han håller och han måste få samma möjligher som de andra unga spelarna fått. David har en lång rehabtid , men är guld värd när han kommer tillbaka. Vi måste få in en ”hyfsad” andra målvakt med korttidskontrakt i juli.

3. Efter publikfester mot AIK och Hammarby väntar nu Helsingborg och sen om några veckor Giffarna hemma på Parken. Kommer den fina publiktrenden hålla i sig?

Rebecca: Publiksiffrorna ser ut precis som jag förväntat mig. Mycket folk på plats mot lagen från huvudstaden (inklusive bortafansen förstås) och sedan något lägre resterande matcher. Siffrorna kommer nu att sjunka något men inte alltför mycket, fint väder är ju att vänta och jag har ju redan kommenterat vädrets betydelse för publiken. Fortsätter IFK att vinna fortsätter den kräsna publiken att gå på matcherna.

Jörgen: Ja! Det är roligt att gå på IFK:s matcher. Jag tror på siffror på 10 000 plus. Hittills har siffrorna varit riktigt fina och man undrar ju vilket snitt vi hamnar på när säsongen är slut? Normalt är det ju de sista matcherna som drar mest folk.

Hasse: Giffarna och HIF har inte alls lika stora klackar som AIK och Bajen. Därför kommer vi ligga på runt 10 000 åskådare i de matcherna. Det är så stor som den trogna IFK-publiken är. Om IFK fortsätter att gå bra så kommer trenden att hålla. Men jag hoppas verkligen att medgångssupportrarna stannar kvar om det börjar gå sämre. Det är då vi alla behövs.

KAMRATERNA