Mitov Nilsson om Vaiklas hemmadebut: ”Man måste börja nånstans”

Idag gör Andreas Vaikla sin första allsvenska match från start hemma mot Hammarby inför fullsatta läktare. Ett minst sagt tufft test för den unga och ganska orutinerade målvakten. Vi har pratat med David Mitov Nilsson som var i ett liknande läge för fyra år sedan.

Säsongen 2012 var det dags för det första allsvenska Östgötaderbyt på 30 år. Inför matchen hade IFK två stora bortaförluster i ryggen, 6-0 mot Häcken och 5-2 mot AIK. Och strax därförinnan hade det blivit 1-4 hemma mot Syrianska. Janne Andersson kände att något behövde göras inför mötet med Åtvidaberg på Parken. Den då 21-årige målvakten David Mitov Nilsson fick starta mellan stolparna istället för Abbas Hassan.

– Det var så jag fick min chans. Vi hade ju släppt in en del mål och Janne är inte rädd för att byta målvakt, även om det är hela laget som bidrar till att släppa in och göra mål. Hade vi torskat de där matcherna innan med 1-0 hade jag kanske suttit på bänken fortfarande idag. Jag är tacksam för den chansen. Det var starten på min karriär, minns David.

Östgötaderbyt inför 15 715 personer slutade 2-2 och de flesta var nog överens om att den nya målvakten gjorde en godkänd insats, trots en sen kvittering från Åtvidaberg.

– Det hade gått bra på träningarna innan och jag kände mig redo. Under uppvärmningen var jag enormt taggad och fokuserad och tyckte att det framförallt skulle bli roligt. Trots att det stod 1-1 i halvtid sprang jag ut med ett leende på läpparna inför andra halvlek. Det var häftigt att spela för sitt lag inför så många fans, en enorm känsla, minns David sin allsvenska debut.

Liksom Andreas Vaikla var du ganska orutinerad då. Hur förbereder man sig som ganska grön målvakt inför en sån här stor match?
– Det är nog olika från person till person. Men jag blir mer taggad ju mer folk det är, även om man ska göra en bra match inför fem personer också. Man får mycket adrenalin gratis i en sån här match. Bajen är en publikfest som man ser fram emot.

– Det är en utsatt position som målvakt, men man måste börja nånstans, menar David som säkert kan sätta sig in i Vaiklas situation.

Hur kommer man rätt in i matchen som målvakt?
– Det är viktigt att inte överarbeta utan låta matchen komma igång. Man ska agera utifrån det man får att göra. Det kanske blir en lätt match och inget att göra, men då måste man göra det bra och agera lugnt, säger David och fortsätter:

– Man ska spela sitt eget spel och göra det man är trygg i. Om man känner att man hellre vill falla ner på linjen istället för att gå ut på en 50/50-boll så ska man göra det. Som målvakt får man ta sina beslut och tro på sitt eget spel. Man måste vara redo oavsett om det är ett skott från 50 meter eller ett friläge.

Är det något särskilt man bör se upp med när det gäller Hammarbys spel?
– Vad jag minns från förra året så var det två tuffa matcher som vi båda vann med 1-0. Det är ett krigarlag som är jobbiga att möta. Jag tror att de kommer att sätta hög press för att störa våra uppspel så att vi kanske får spela längre på Sebbe och Totte. Man måste vara beredd mentalt och vara först in i duellerna, inte vara avvaktande. Det gäller att vi sätter tonen direkt.

KAMRATERNA

Läs också förbundskaptenens ord om Vaikla: ”Stor men ändå rörlig”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *