Henrik Castegren lovordar samarbetet med Sylvia: ”Har hjälpt mig otroligt mycket”

Castegren i Sylvia. Foto från spelarens Twitter.
Henrik Castegren i Sylvia. Foto från spelarens Twitter.

Till matchen mot Falkenbergs FF är Henrik Castegren för första gången med i en allsvensk trupp. För en tid sedan pratade vi med honom samt Tony Martinsson som tränade Henrik i Sylvia.
– Han har haft några motgångar, men jag tror att det kan vara bra för en ungdomsspelare, säger ”Tonna” som tror mycket på mittbacken.

20-årige Henrik Castegren har spelat för IFK sedan han var omkring fem år gammal. Han har gått hela vägen genom ungdomsleden ända upp till A-laget. 2014 och 2015 tillhörde han IF Sylvia där han fick värdefull matchtid i division ett och två. Förra säsongen var han lärling hos IFK men tillhör från och med i år IFK:s A-trupp.

Åren i Sylvia var mycket viktiga för hans utveckling, säger Henrik till Kamraterna.

– Mina erfarenheter därifrån har hjälpt mig otroligt mycket. Tror inte att jag hade varit samma spelare idag om jag inte gått till Sylvia som då spelade i division ett. Det var även bra med division två där jag fick en ledarroll. Jag tror mycket på det här sättet att utveckla unga spelare genom att ta in dem i seniorfotbollen direkt.

IFK:s samarbete med Sylvia ger unga spelare möjligheter att spela seniorfotboll kontinuerligt. Det är ett bra upplägg, oavsett om det handlar om division ett eller två, tycker Henrik:

– Jag tror att division ett är en rimlig nivå om man ska spela där i tre, fyra år. Men division två ger bra matchning för en ung spelare om man ska vara där i ett, två år och sen ta klivet uppåt.

På IFK:s hemsida står Henrik Castegren listad som försvarare. Men i det allsvenska genrepet mot Djurgården spelade han på mitten vilket han också gjorde mot till exempel AIK i U21-serien. Men det är i försvaret han trivs bäst.

– Jag kommer mest till min rätt där. Men jag har spelat mittfältare fram till 2012, 2013 så jag kan spela på flera positioner.

Varför trivs du bäst som mittback?
– Det är svårare att på mittfältet veta vad man har bakom sig och när man kan vända upp. Det jag gillar med mittback är att man har allt framför sig och kan styra och ställa, speciellt med det spelsättet som IFK har. Mina egenskaper kommer bäst tillrätta där.

Snackar du lite extra med Andreas Johansson?
– Det är klart att man pratar lite extra med honom och får tips och råd. Men man lär sig mest av att titta på honom, se vad han gör. Men oavsett vilken position man har så är det nyttigt att titta på honom.

Det var Tony Martinsson, tränare i Sylvia 2014, som ”gjorde om” Henrik från mittfältare till mittback.

Varför tyckte du att han skulle gå ner ett steg i banan?
– Dels på grund av hans passningsfötter, och dels på grund av hans närkampsspel. Han saknade  också lite kvickhet och då kan det vara enklare som mittback än som central mittfältare. Han måste jobba med att bli lite kvickare och snabbare i förstastegen, men det vet jag att han har jobbat på i ett par år, säger ”Tonna”.

Vidare berättar Tony att Henriks karriär inte  har inte varit en dans på rosor så här långt.

– Lite brokigt har det varit. Han var bra som yngre men fick sen lite bekymmer, han växte mycket på kort tid. Och så bröt han benet när han var 16 år eller så. Då tappade han ganska mycket tid. Så det har inte varit spikrakt uppåt.

– Han har haft några motgångar, men jag tror att det kan vara bra för en ungdomsspelare. Det är många i A-laget som haft det, menar ”Tonna”.

Henrik Castegren tillhör generationen som i princip är uppväxta på konstgräs och till stora delar har sluppit grusplaner och dåliga gräsmattor. Vi frågar vad det har betytt för hans utveckling som fotbollsspelare:

– Ser man generellt till Parkens konstgräs och de förutsättningar jag har haft så är det helt perfekt. Kvaliteten på Parkens gräs när det lades om 2014 var nästan som ett riktigt gräs. Men det ger efter lite med vintrarna. Men möjligheterna man har med konstgräsplaner är otroligt stora.

En annan framgångsfaktor för många unga IFK-spelare är att Janne Andersson vågar ge dem chansen.

– Han ser verkligen potentialen i spelarna, vilket han har visat flera gånger. Men det är svårt att peka exakt på vad det är han gör, säger Henrik om den blivande förbundskaptenens fingertoppkänsla när det gäller att utveckla unga spelare.

Vad har du för mål med säsongen 2016?
– Att prestera så bra som möjligt på varje träning. Får jag chansen i Allsvenskan ska jag vara förberedd att ta den, målet är att få minuter i Allsvenskan. Men får jag inte det så får jag jobba på andra sätt och samla på mig erfarenheter.

Målsättningen kan alltså bli uppfylld redan i den femte omgången mot Falkenberg, då Henrik alltså är med i truppen för första gången.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *