Storseger för IFK mot Sirius i U21: ”Många som blivit överkörda av Peking”

Idag vann IFK med 5-1 mot Sirius i Folksam U21 Allsvenskan Norra på Östgötaporten. Det var IFK:s sjätte seger på lika många matcher! Vi ringde upp Uppsalalagets tränare Mirza Jelecak för att få hans bild av matchen.

Men först en liten tillbakablick. Hösten 2002 slogs både IFK Norrköping och Örebro SK för att hålla sig kvar i Allsvenskan. I seriens slutskede möttes lagen på Idrottsparken. IFK ledde med 2-1 i med några minuter kvar och såg ut att ta tre viktiga poäng. Men då drog Mikael Blomberg på sig en frispark strax utanför eget straffområde. Frisparken placerade en viss Mirza Jelecak behärskat in i mål…

– Det målet var nog lite av smolken i bägaren för IFK. Vi i ÖSK spelade också för vårt kontrakt och var tvungna att ta en poäng för att hålla oss kvar. Visserligen hade vi en match kvar sen men det hade inte varit kul att ha kniven mot strupen i sista omgången. Dessutom låg ju IFK efter oss i tabellen och hade de tagit tre poäng hade de kommit ifatt eller gått förbi oss, minns Mirza Jelecak som sedan 2013 ingår i Sirius ledarstab.

IFK åkte som bekant ur Allsvenskan det året medan Örebro höll sig kvar.

– Men nu är det ju nya tider i Peking, konstaterar Uppsalalagets tränare innan vi går in på dagens match i U21-spelet mellan IFK och Sirius.

Hur tycker du matchen var i stora drag?
– Vi börjar ganska okej första kvarten. Vi visste vilka ytor skulle se upp med och visste att dom var bra. Så det var ingen överraskning. Men vi har lite för många bolltapp i väldigt dåliga lägen och åker på omställningar som leder till mål. Vi gör inte det vi ska. Sista 25 minuterna av första halvlek är det bara ett lag på banan.

– Men i halvtid snackar vi ihop oss, går tillbaka till grunderna. Sen tycker jag att grabbarna gör det ganska bra i andra. Vi försöker men vi möter ett otroligt bra lag, jag är djupt imponerad både individuellt och att IFK spelar snabb fotboll med en otroligt bra variation.

Men finns det någonting för er att ta med er?
– Ja, andra halvlek framförallt med försvarsspelet. Vi är hängivna, gör det fullt ut. Det är lätt att det rinner iväg, men vi får en effekt i halvtid. Vi tar mindre felbeslut, även om vi spelar långt ifrån så som vi vill. Men det är många som blivit överkörda av Peking, ett otroligt bra lag som bevisligen satsar på U21-serien.

Var det någon i Sirius som får en guldstjärna?
– Svårt att säga. Men mittbacken Patrick Hopkins är den som står upp bäst.

Någon i IFK du tyckte imponerade?
– Många. Joel Enarsson är duktig och Gentrit Citaku till höger på mittfältet.

Man pratar ofta om att utvecklingen är viktigare än resultatet i U21-spelet. Vad har ni för målsättning med U21?
– Så är det väl lite grann. Det är väldigt varierande från match till match vilket lag man kan ställa på benen. Det blir lite annorlunda i och med att det är ett ihopplock av spelare från U19- och A-laget och ibland någon provspelare. Det gör att det blir svårt att jobba med saker, man kan prata, men man måste träna på det också.

– Man vill så klart vinna, det är så mycket roligare. Men om vi gör bra prestationer så räcker det också ganska långt. Vi är supernöjda med att spela i U21-Allsvenskan. I fjol när vi mötte Syrianska och Forward kunde det bli 15-0 i matcherna. Det här ger oss mer, det blir fotboll på riktigt.

KAMRATERNA

Läs också: Måltjuven Sanel Hamzic från start mot Sirius

1 kommentar

Kommentarer är stängda.