Kamraternas panel #4: ”Östgötaporten låter som något taget ur Game of Thrones”

panelen

Efter vår senaste kontakt med Jörgen, Rebecca och Hasse i Kamraternas panel har IFK vunnit mot Häcken och AIK. Och Parken har fått ett nytt namn. Om det och lite till handlar den här panelen om.

1. Bärkroth har dragits med en del skador sen han värvades och missar även inledningen av årets allsvenska. Är du oroad? Har vi rentav fått en ny Khalili i truppen?

Jörgen: Jag är inte oroad, men det är olyckligt. Bärkroth framstod under förra försäsongen som lagets verkliga stjärna, men har inte riktigt fått visa det. Han är en viktig spelare som alltid utmanar och som både kan löpa, passa och hålla i bollen. Med honom i laget mot MFF hade vi haft ännu bättre chans på poäng.

Rebecca: Jag är inte speciellt oroad. Bärkroth har sedan ankomsten hit gjort mera för laget än Khalili gjorde under alla sina säsonger, trots skytteligavinst. Bärkroth visar så mycket hjärta för IFK, han är snart tillbaka igen.

Hasse: Jag har stora förväntningtar på Bärkroth inför årets säsong. Förra året kom han med efter cirka halva säsongen och skapade mycket. Om han i år inte överarbetar och lämnar ifrån sig bollen lite tidigare kommer det att ytterligare vässa anfallet. Är lite oroad att skadan är värre än vi trodde från början.

2. Tre raka IFK-segrar nu och periodvis riktigt bra spel. Är det så bra som det ser ut resultatmässigt?

Jörgen: I och med Blomqvists entré på innermittfältet vill jag påstå att det ser exakt så bra ut som poängen visat. Hur spelet utvecklas med Bärkroth/Kujovic tillbaka kan vi bara sia om, men klart är att laget är större än enskilda stjärnor. Spännande att se hur Christoffer Nyman börjar blomma upp till en allsvensk superstar. Befarar att det är sista våren hemma för honom.

Rebecca: Spelet mot AIK var något av det bästa jag någonsin sett IFK prestera! Allt klaffade över 90 minuter och Daniel Sjölund spelade som en gud. Jag tycker att man har inlett säsongen jättefint. Visst har det kommit svackor under matcherna men sett till helheten är IFK just så här bra. Tabellen ljuger aldrig! Jämfört med förra året så känns allt lugnare i år. Spelarna går ut på planen och har roligt tillsammans, spelar utan press. Trots att vi är svenska mästare målas vi ändå ut som underdogs och det ser jag som positivt just nu. För övrigt gillar jag våra nyförvärv skarpt, de gjorde bra ifrån sig mot AIK!

Hasse: Det är så bra som det ser ut och det kommer att hålla under våren. Spelet mot AIK var det bästa spel vi presterat i  ”modern tid”. Skillnaden mot i fjol är att anfallet känns vassare med fler spelare som kan avgöra en match. Bra värvningar gör att vi har en större bredd jämfört med i fjol, vi hade tre riktigt bra spelare borta senast och presterade bästa spelet någonsin över 90 minuter. Frågan är hur vi ”överlever” sommaren och transferfönstret. Vilka spelare får vi behålla till hösten och vad har vi för tränare som ska ta oss vidare?

3. Nya Parken blev Östgötaporten. Är det rätt att sälja ut namnet och hur nöjd är du med det? Hur bra står sig Östgötaporten mot andra allsvenska arenanamn? Och vad kommer du kalla arenan?

Jörgen: Om vi hade spånat fram ett nytt namn i en workshop tror jag att Östgötaporten hade legat bra till för att kamma hem priset. Jag tycker alltså, tyvärr, att namnet är riktigt bra. Idrottsparken var det inte (sorry). Först på senare år, när namnet ”Parken” etablerades även utanför Norrköping, fick arenan ett ”riktigt” namn. Som nu alltså är utbytt. Östgötaporten låter som något taget ur Game of Thrones. Ingen kommer här fram. Klart maffigare än en ”walk in the park”, hur historiskt namnet än är. Jag kommer att fortsätta kalla arenan för Parken ett bra tag till, men tror att Porten snart är etablerat. Att sälja ut namnet tycker jag samtidigt är tveksamt, men tyvärr är vår ekonomi beroende av den intäkten, så vad jag tycker spelar ingen roll. Vi behöver göra så, helt enkelt, och jag är glad att det inte blev ett tomt namn.

Rebecca: Jag har inget emot att vi säljer ut arenanamnet och får bra betalt för detta. Känns som lättförtjänta pengar att göra annat nyttigt för. Det kunde ha blivit ett värre namn att dras med, nu får vi bekräftat att Norrköping är Östergötlands huvudstad… Jag kommer dock alltid kalla arenan för ”Parken” och det tror jag inte jag är ensam om.

Hasse: Pengarna är välkomna, men Östgötaporten känns inte så fräckt. Det känns konstruerat med arenanamn som byts efter vem som betalar. Frågan är om det blir negativ PR för sponsorn istället för att man sammankopplar namnet med något positivt. Exempel på det är Guldfågeln i Kalmar. Det känns ”fånigt” när man i sportradion säger: ”över till Guldfågeln Arena”. Namnet Östgötaporten kommer inte att bli förankrat bland norrköpingsborna, de flesta liksom jag, kommer att fortsätta att säga ”Parken”.

KAMRATERNA

Fotnot: Tidigare panelinlägg når du lättast genom länken i toppmenyn.