Gerhardsson: ”IFK har spets och bredd”

I kölvattnet av Janne-till-landslaget-bomben är det nu dags för IFK – och kanske framförallt Janne Andersson – att ladda om de allsvenska batterierna igen. På lördag åker man för första gången till Bravida Arena för att möta BK Häcken som är obesegrade på sin nya hemmaplan.

Häckens nya arena på Hisingen stod klar i juni 2015 och sedan dess är ”Getingarna” obesegrade där. I hemmapremiären vann man med 2-1 mot Elfsborg och höll sviten intakt. I den senaste matchen mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi blev det dock förlust med 0-1. Kamraterna ringde upp Häckens tränare Peter Gerhardsson för att kolla läget inför matchen.

Ni verkar trivas bra på er nya arena?
– Vi hade ett bra facit på gamla Rambergsvallen också, säger Peter som tycker det är skönt att vara tillbaka på Hisingen efter att ha spelat under en period på Gamla Ullevi medan den nya arenan byggdes.

Bravida Arena har som allt fler allsvenska arenor konstgräs som underlag, vilket Peter Gerhardsson gillar.

– Det är som för Norrköping, det passar ett spelande lag att ha bra underlag hela tiden. Det blir inga skillnader på underlaget vid träning eller match, säger han.

Vad är det bästa med arenan?
– Att den är anpassad till oss, den tar 6500 personer men är det över 2000 så känns det som mycket folk. Den har inbyggda hörn, det är en läcker arena som ligger på samma ställe som Rambergsvallen låg.

Det geografiska läget tycker Häckentränaren är av betydelse.

– I Kalmar har man flyttat ut till ett industriområde och i Gävle har man flyttat utanför staden. Jag gillar att vår arena är i ett stadsområde, det var bra att behålla den där.

Under flera år har Häcken fått beröm för att spela en fin fotboll med bra passningspel. Samma sak har sagts om IFK under det senaste året. Vi frågar Peter Gerhardsson vad han ser för likheter mellan lagen.

– Vi påminner ganska mycket om varandra, på så sätt att vi båda tränar väldigt mycket på passningsspelet. I försvarsspelet är vi inga passiva lag, båda är ganska aggressiva i försvaret.

Säsongen 2012 kom Häcken tvåa i Allsvenskan men därefter har det gått lite tyngre trots att man har haft ett på pappret bra lag under flera säsonger. Förra året slutade man sjua efter att ha haft en tung vår.

– Hösten var helt okej, vi var väl femma i hösttabellen. Så på slutet var det bra. Men vi måste ha kontinuitet i spelartruppen vilket vi inte riktigt haft. Det är viktigt att hålla nere skadorna, i nuläget har vi lite för mycket skador för att det ska vara perfekt, tycker Peter Gerhardsson.

Senast mot IFK Göteborg fick såväl Martin Ericsson som Rasmus Schüller utgå på grund av skador. Båda missar matchen på lördag.

Lyfter fram ”Ante G” och Traustason

Vi frågar Peter Gerhardsson om han tycker att någon spelare i IFK sticker ut lite extra:

– Det är många skickliga spelare, men jag gillar ”Ante G” som mittback. Han är en väldigt spelande mittback. Sen tycker jag att Traustason är en av seriens bästa kantspelare, bra när han kommer in i banan. IFK har spets och bredd i sin trupp, men de två sticker ut.

Det är ingen hemlighet att Peter Gerhardsson är musikintresserad. Norrköping som stad satsar mycket på musik genom exempelvis Bråvallafestivalen, Where’s the Music och Norrköpings symfoniorkester. Visionen är att vara landets ”Musikhuvudstad” år 2020.

Förra året var Andreas Alm på Bråvalla. Kommer du till Norrköping för att lyssna på musik i sommar?
– Jag har inte haft möjlighet hittills, Bråvalla ligger väl i juni och har krockat med matcher och så. Men jag brukar åka till England på lite festivaler i september när det är landslagsuppehåll.

I just det landslagsuppehållet i höst gör Janne Andersson för övrigt sin första tävlingsmatch som förbundskapten när Sverige möter Holland på Friends Arena i VM-kvalet…

Men innan dess ska hans IFK försöka bli första lag att slå Häcken i deras nya borg.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *