Kamraternas panel #2: ”Det är viktigt att klacken har humor”

panelen

Nu är det dags för Kamraternas panel – journalisten Jörgen Löwenfeldt, sjuksköterskan Rebecca Stenfeldt och kulturchefen Hans Eriksson – att tycka till igen. Den här gången om startelvan mot MFF, hur man lockar nya grupper till Parken, och om Curvans succé fortsätter.

1. Startelvan ser ganska klar ut om det inte uppstår nån skada såhär på slutet.* Vilken position eller spelare tror du att Janne Andersson funderar mest över?

Jörgen: Jag tror att Janne funderar kring en position, och bara en: Innermittfältsplatsen intill Sjölund. Här har han varierat sig lite under vintern. Tekie, Blomqvist, Smith, Hadenius eller till och med Castegren? Jag gissar på … Tekie. Men hade själv valt Blomqvist, tycker att ”Tess” kan fungera som ytterinhoppare ett tag till. I övrigt utgår jag från att Nikola spelar från start, och att Nyman startar som anfallare. Sebastian Andersson börjar på bänken.

Hasse: Jag tror att Janne funderar mest över hur han ska utnyttja Tesfaldet Tekie. ”Tess” är kanske den största talangen, han är ung och är nu skadefri, men han ska hålla över tid. Han är den spelare som kommer att kunna göra förlusten av Fransson mindre kännbar. Jag skulle ha med honom i startelvan. Även hur man ska utnyttja Sebastian Anderson och ”Totte” Nyman måste uppta en stor del av Jannes tankar.

Rebecca: Jag tror att Janne tänker mest på vem som ska få förtroendet som central mittfältare och ta över efter Alexander Fransson. Både Tesfaldet Tekie och Andreas Blomqvist har gjort det bra på försäsongen och kan axla rollen. Jag tror dock han kommer låta Blomqvist starta då han gjort det bra på slutet, han har mera rutin samt väger tyngre i närkamperna vilket kan bli viktigt just mot Malmö. Blomqvist hade varit mitt förstahandsval även om jag tror att Tekie kommer få sitt genombrott i år

2. IFK vill locka fler kvinnor till matcherna, som vi skrev om nyligen. Är det viktigt att nå nya underrepresenterade grupper? Och hur ska man tänka kring det?

Jörgen: Ja, det är viktigt. Men kvinnor behöver inga egna ”barnvagnsparkeringar” (jag har för övrigt själv gått med barnvagn på Parken och det gick faktiskt helt okej). Kvinnor går på fotboll om de är intresserade av fotboll. Precis som män. Börja där.

Hasse: Det är bra om man kan få nya grupper till Parken. Att ha kringarrangemang som lockar en annan publik än den traditionella fotbollspubliken kan vara ett sätt. Att ha föreläsningar och enkla uppträdanden i barerna innan match borde prövas. Gärna smala program som lockar vissa grupper. Bara man inte har utslätade mainstreamprogram som ska tillfredställa alla. Det lockar inte någon. Vore kul om man satsade på en musikscen innan matcherna. Men låt någon som har koll boka, Klubb Republik skulle göra det bra.

Rebecca: Det känns sorgligt att se kvinnor som en underrepresenterad grupp! Hur kan man programmera in kärleken till fotboll i alla människors DNA? Det känns relevant att fortsätta arbeta hårt med ”machokulturen” som lagt sitt skimmer över Fotbollssverige. Fortsätta arbeta mot rasism, trakasserier (både på och utanför planen) samt användandet av könsord gentemot domare och motspelare i tid och otid. Jag tycker det låter förlegat att den enda åtgärden för att locka kvinnor skulle vara att barnvagnsanpassa Parken, det gäller att göra komma på något större än så. IFK kanske kan börja med att dela ut fribiljetter öronmärkta för kvinnor till utvalda matcher? Forum för kvinnor kan startas och IFK kan anordna föreläsning eller dylikt där kvinnliga supportrar får tala och berätta om hur kul det faktiskt är att gå på match!

3. Curva Nordahl blev som bekant en stor succé i fjol. Vad är nycklarna för att succén ska fortsätta? Eller kommer nyhetens behag lägga sig?

Jörgen: Curva Nordahl är inte jätteberoende av resultaten, utan min bedömning är att det mer handlar om hur många andra som står på läktaren. Förra året var det låga biljettpriser som lockade dit folk från match ett, sedan hjälpte förstås resultaten till. IFK kan med priset och eventuellt kampanjer själva styra mängden folk på Curvan. Jag hoppas att man begriper att detta är en läktare som faktiskt drar folk även på andra läktare. Stämningen på Parken bygger till hundra procent på hur Curvan mår, så ta hand om den.

Hasse: Succén Curva Nordahl kommer att fortsätta i år. Gör IFK ett bra resultat stärker det Curvan. På sikt är det viktigt med ett fortsatt lågt pris för ett säsongskort. Det som kan påverka negativt är om den goda stämningen skulle försvinna. Det är viktigt att man har roligt och att klacken har humor. Det är kanske framför Curva Nordahl musikscenen ska vara.

Rebecca: Jag tror inte att Curvan bara är en fluga från 2015. Intresset för Curva Nordahl var jättestort redan vid premiären förra året innan någon ens tänkte tanken att vi skulle vinna guld. Det är viktigt att fortsätta hålla låga priser för hela läktaren samt att Pontus Franzén även fortsättningsvis peppar i sin mikrofon. Visst kan publiksiffrorna sjunka om laget gör en sämre säsong men då tror jag snarare att det märks på sittplats. Curvan kommer bara bli starkare och höras mera!

KAMRATERNA

Fotnot: *Beskedet att Nicklas Bärkroth missar MFF-matchen på grund av skada kom efter att panelen fick tycka till.