Sex dagar till hemmapremiären – men förra årets publiksiffra är redan slagen

Sex dagar till hemmapremiären och IFK Norrköping har redan slagit förra årets premiärsiffra. Om det blir fullsatt är dock svårt att säga.
– Uppemot 60 procent av alla biljetter säljs på matchdagen och dagen innan, säger Mårten Jacobsson på IFK.

2015 stod Örebro SK för motståndet i premiären, då kom 8220 till Nya Parken. I år är det Kalmar FF som gästar och redan är 8395 platser bokade. Av dessa är ca 6800 årskort och resten lösbiljetter.

Enligt Mårten Jacobsson säljs ungefär 60 procent av alla lösbiljetter till en ”lågintressematch” på matchdagen och dagen innan. Bara 20 procent av alla lösbiljetter är då sålda en vecka innan. Vid en ”medelintressematch” har ungefär 30 procent sålts en vecka innan och lika mycket säljs de två sista dagarna. Mycket talar för en publiksiffra på 11000-13000. En faktor är hur det går i premiären mot Malmö FF på Swedbank Stadion.

– Vinst i den matchen ger givetvis en skjuts men så här tidigt på säsongen påverkar det inte så mycket, mer en sammanlagd bild av förväntningar och tidigare resultat, säger Jacobsson.

En annan kamratförening som känner av ett ökat publiktryck är IFK Göteborg. Blåvitt hade kring lunch idag torsdag sålt 7540 årskort och totalt har man sålt knappt 12500 biljetter till hemmapremiären mot Häcken den 6 april. Liksom IFK Norrköping inleder man på bortaplan, Blåvitt möter Falkenbergs FF.

– Förra året märkte  vi ett litet skifte i publikens framförhållning, i och med att vi hade många slutsålda matcher. Nu säljer vi som mest biljetter 3-4 dagar innan match. Förut var det snarare 2-3 dagar innan, säger Blåvitts Josefine van Ginhoven.

– Det tar ett par år med bra publiksiffror innan folk förstår att de måste köpa förköp. Förra året hade vi en del som kom till biljettluckan innan match som inte förstod att det var utsålt.

– I år blir första säsongen på några år med riktigt bra tryck. Klacksektionen till premiären  är redan slutsåld. Många köpte årskort tidigt i år, det känns att det skett en förändring.

Hur viktig är premiären och ett bra resultat där för biljettförsäljningen?
– Det är viktigt. Vi möter ju Falkenberg borta där vi ”bör” vinna. Vi behöver få med oss resultaten inledningsvis. Går det bra sportsligt i kombination med att folk har börjat förstå att man måste köpa tidigt så blir det bra försäljning, säger Ginhoven.

I Sundets pärla går det lite trögare med biljettförsäljningen. Helsingborgs IF har sålt knappt 3700 årskort och bara drygt 400 lösbiljetter till sin hemmapremiär mot Örebro SK 7 april.

– Vi ser vanligtvis en stor försäljning de sista dagarna innan match samt på matchdagen, säger Emma Jungmark på HIF.

Efter förra säsongen gjorde klubben en publikenkät där deltagarna fick förhålla sig till påståendet: ”HIF:s sportsliga resultat är avgörande för om jag ska besöka Olympia”.  Snittet blev 2,5 på en femgradig skala.

– Min tolkning av det är att vi har trogna supportrar som vill stötta laget i med- och motgång, säger Emma Jungmark.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *