Kamraternas panel #1: ”Inte ofta vi har en trupp med potential att vinna titlar”

panelen

För några dagar sen presenterade vi deltagarna i Kamraternas panel – journalisten Jörgen Löwenfeldt, sjuksköterskan Rebecca Stenfeldt och kulturchefen Hans Eriksson. Idag är det dags för dem att tycka till för första gången i tre olika frågor.

1. Vad är ditt betyg på IFK:s cupinsats?

Rebecca: På grund av utlandsresa har jag bara sett två matcher i cupen. Hela IFK-laget spelade övertygande mot Östersund och stundtals bra även mot Malmö. Jag tycker inte någon spelare utmärkt sig på försäsongen, det har snarare varit ett par spelare som behöver höja sig ett par snäpp. Hela fokuset för IFK i år ligger nog dock på annat håll och därför har cupen fått stå tillbaka lite.

Hasse: Jag har bara sett matchen mot Malmö FF. IFK gjorde en bra insats och hade bara Nicklas Bärkroth och Arnor Traustason varit med hela matchen hade vi vunnit. Men de svenska mästarna och vinnarna av Supercupen borde ha gått till final i Svenska cupen. Och man ska bara slå Jönköping södra. Mitt betyg i matchen mot MFF är tre plus, och i cupen som helhet får två i betyg.

Jörgen: Mitt betyg är underkänt. Och då tänker jag inte främst på MFF-matchen, utan att vi ens behövde möta dem. Östersundsegern var fin. Men i övrigt tycker jag att laget visat på tveksam inställning. Mot Athletic var intensiteten låg, samma sak mot Jönköping (som inte hade något att spela för). Seger krävdes för att bli seedade, men man orkade inte kämpa tillräckligt för att nå hemmaplansfördel. Genom 1-1 åkte vi ur cupen. Trist, tycker jag. Det är inte ofta vi har en trupp med potential att vinna titlar.

2. Nyckelspelare som Mitov, Sjölund, Johansson, Tkalcic, Nyman och Kujovic står alla med utgående kontrakt. Vem tror du vi får se en förlängning med först? Och varför just den spelaren?

Rebecca: Jag tycker IFK i första hand ska förlänga med Andreas Johansson och Daniel Sjölund, eftersom de är nyckeln till så mycket i Pekings spel. Båda är stabila och erfarna spelare som jag tror kan hålla några år till. Jag väntar även på en förlängning med Janne.

Hasse: Jag tror man förlänger med Andreas Johansson först eftersom han är viktigast för laget.

Jörgen: Jag tror att både Mitov och Nyman kommer att förlänga sina kontrakt, men risken blir de kommer att kräva klausuler för lägsta bud. De vill uppleva CL-kvalet, men samtidigt inte ”riskera” att bli kvar för alltid…

3. Årskortsförsäljningen rullar på och IFK pratar om fullsatt i hemmapremiären mot Kalmar FF. Men vad krävs för det ska bli verklighet?

Rebecca: Jag tror inte det blir fullsatt i hemmapremiären. Det krävs ett ”starkare” motstånd med anslutande supportrar för att få en riktig premiärfest. Curvan kommer vara överfylld förstås. Jag tror att vädret spelar stor roll, Norrköpingspubliken verkar hänga upp sig mycket på vädret.

Hasse: Det handlar om att tre faktorer samverkar: Bra väder, vinst mot MFF, och lockande kampanjer. Vid för bra väder stannar många på landet. Och vi bör vinna och ha ett bra spel mot MFF, för man vill se vinster med rolig fotboll. Sen är det bra med kampanjer och låga priser – det lockar. Curva Nordahl är ett bra exempel på en lyckad kampanj.

Jörgen: Det blir inte fullsatt i hemmapremiären. För det första är det ju inte en premiär, den spelas mot MFF. För det andra tycks inte IFK-publiken bry sig nämnvärt om första hemmamatchen. Det har inte varit så tidigare år i alla fall. Blir det över 10 000 åskådare är det bra. För att få fullsatt krävs alltid något extra, som en toppstrid, bottenstrid, ett hetsande bortalag – eller möjligen någon spännande storvärvning.

KAMRATERNA