SportExpressens nyhetschef: ”Vi kommer skriva mera om Peking nu när de är mästare”

Vart är Kujo?
Vart är Kujo?

Idag kom Expressens allsvenska magasin ut i affärerna. Omslaget pryds av spelare från Malmö FF, IFK Göteborg och Bajen – men inte någon från svenska mästarna IFK Norrköping. Kamraterna pratade allsvensk mediabevakning med SportExpressens nyhetschef David Sandberg.

Som nyhetschef är han en av dem som styr och planerar det som görs redaktionellt i papperstidningen, på webben och i TV. Vi frågar honom vad som styr den allsvenska rapporteringen i SportExpressen. Är det självklart att storklubbar med många fans får mest utrymme och starkast bevakning?

– Våra prioriteringar på webben och i print påverkas till rätt stor del av av hur stort läsarintresset är. Men det är långtifrån det enda som avgör. Dels har vi ju ett ansvar som nyhetsförmedlare, och dels vill vi ju kunna överraska med mer oväntade ämnen. Om vi bara var ute efter att ”jaga klick” skulle vi jobba helt annorlunda. Men visst, i genomsnitt skriver vi fler artiklar om storklubbar som Blåvitt, MFF och AIK än mindre klubbar som till exempel Falkenberg.

David Sandberg säger vidare att det framförallt är det sportsliga som avgör hur mycket uppmärksamhet en klubb får och minns IFK Norrköpings guldhöst.

– Vi var på plats i Norrköping i princip varje dag. Men hade det gått som året innan hade det ju sett annorlunda ut. Är Kalmar superbra så kommer vi ju bevaka dem hårdare.

Trots allt är uppfattningen hos många supportrar till mindre lag att det är klubbarna i Stockholm som det skrivs mest om, oavsett hur det går på planen. David Sandberg håller med om att det kan ligga något i det.

– Klart att de populära lagen som Blåvitt, AIK, Dif, Bajen och Malmö får lite mer utrymme. Men om AIK har en dålig säsong så skriver vi mindre om dem än om de har en bra säsong. Även om AIK är ett av de lag som berör även i motgång.

Färgstarka profiler lockar

I Expressens allsvenska magasin för 2016 saknas IFK Norrköping på omslaget trots att man är svenska mästare. Istället pryds tidningen av Malmös Oscar Lewicki, Blåvitts Tobias Hysén och  Hammarbys Kennedy Bakircioglü. David Sandberg motiverar det så här:

– Till omslaget vill man förstås ha färgstarka profiler som lockar så många allsvenska fans som möjligt. Valet föll på U21-hjälten Lewicki, hemflyttande stjärnan Hysén och kultliraren Bakircioglü, men det hade förstås inte varit konstigt att ha med till exempel Emir Kujovic där.

Kan du förstå att supportrar till IFK Norrköping och andra mindre klubbar kan irritera sig på att deras lag inte får mer utrymme?
– Jo, det är klart. Exempelvis IFK Göteborg har fler fans än de flesta andra lag, men skriver vi bara om dem så är det inte kommersiellt smart. Idén är att ha en bred bevakning. Skulle vi sluta skriva om Sundsvall, Gefle och Örebro skulle vi tappa läsare.

David Sandberg är uppväxt i Norrköping och har följt IFK sen barnsben. Han kan själv känna igen det här supporterperspektivet.

– Det hör ju till lite grann att man blir irriterad på tidningarna. Men det är klart att man får tänka på det här så att man inte blir för Stockholmsfixerad, i och med att de flesta riksmedierna har huvudredaktioner i Stockholm, säger han och fortsätter:

– Nu går vi i princip på alla allsvenska matcher, men det är praktiskt lättare att bevaka i Stockholm. Men man ska också komma ihåg att det är många medarbetare som inte kommer från Stockholm, säger han om bilden av att det är en fixering vid huvudstaden.

Hur upplever du att intresset är för IFK Norrköping från era läsare?
– Läsarintresset för Norrköping är generellt stort, och det växte såklart med framgångarna i fjol. Jag skulle absolut säga att vi kommer att göra mera Peking nu när de är mästare. Men det hänger som sagt ihop mycket med det sportsliga. Under ökenvandringen i Superettan var det inte ett stort intresse, och samma sak 2014 när man slutade tolva eller nåt sånt.

Vi frågar om det är några lag utanför storstäderna som sticker ut när det gäller antalet läsare. David Sandberg säger att det inte finns någon sådan sammanställning.

– Vi har ingen ranking eller så. Men det finns en känsla från fall till fall. Står det mellan två artiklar så vet man vilken man ska dra på hårdast.

Kan klubbarna bli bli bättre på att skapa en hajp och intresse kring sig själva?
– Det kan man säkert, men det handlar mer om att locka fans och åskådare till matcherna.

Hur tycker du att de allsvenska klubbarna är i kontakter med media?
– Förut var det kanske så att man låg efter lite på vissa håll, men inte längre. Man pratar om att Stockholmsklubbarna bevakas hårdare generellt, men det är säkert lika många reportrar på IFK:s träningar som på AIK:s eftersom det finns lokaltidningar i Norrköping. I Stockholm finns inte lokalmedia på samma sätt som på mindre orter. Jag tror de flesta klubbar idag har en fullt fungerande mediakommunikation. När det blev guldspurt förra året var det inga som helst problem att göra intervjuer och snacka med folk efter IFK:s träningar.

En del journalister i mindre städer kan ibland nästan upplevas som supportrar till det lokala laget. Vi frågar SportExpressens nyhetschef om det är något han reflekterat över.

– Jag jobbade på Folkbladet innan Expressen, men känner inte igen den bilden. Jag läser Folkbladet och NT varje dag, och tycker de har en grym IFK-bevakning. Men det kan ju vara roligare att jobba om det går bra för stadens lag. I en större stad är man inte lika beroende av det. Det kan finnas en dynamik i en mellanstor stad mellan media och en klubb som inte uppstår i större media som bevakar massor av lag. Men så länge man inte drar sig för att skriva negativa krönikor eller avslöja missförhållanden är det inga problem.

Han själv håller ju på IFK Norrköping.

– Jag kan tycka att det är lite omodernt att låtsas att man inte håller på något lag så länge man gör en professionell bevakning.

För att en klubb ska få mer utrymme i media skadar det inte om den har något profilstarkt namn. Som till exempel Henrik Rydström i Kalmar, Anders Svensson i Elfsborg eller Henrik Larsson i Helsingborg.

– Jo, så kan det vara. Men Anders Svensson var ju typ Allsvenskans bästa spelare under flera år, så det räcker inte att bara vara ett profilstarkt namn. Det har också varit några namn genom åren som har blivit fiasko, och det blir inte så intressant att skriva om dem då. Det får inte bli någon gimmick som när Leksand värvade Ed Belfour. Det var coolt när det hände men fungerar det inte sportsligt så försvinner intresset rätt snabbt.

Finns det något namn inom IFK Norrköping som ger några extra klick?
Janne Andersson har ju varit med mycket i riksmedia under slutspurten och efter guldet. Innan det var han väl inte Fotbollssveriges hetaste intervjuobjekt, svarar David Sandberg.

KAMRATERNA

Läs också: ”Bryr sig riksmedia om Östgötaderbyt?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *