Kristian Bergström: ”IFK och ÅFF borde samarbeta”

På lördag möts IFK Norrköping och Åtvidabergs FF i en träningsmatch på Kopparvallen. Kamraterna ringde upp ÅFF-ikonen Kristian Bergström som tycker att ”Bruket” har ett intressant lag på gång. Och så säger han att IFK och Åtvid borde samarbeta när man nu spelar i olika divisioner.

”Pligg” la skorna på hyllan hösten 2015 efter totalt 12 säsonger på seniornivå för Åtvidabergs FF. Han arbetade vidare ett par månader som utvecklingsansvarig i föreningen, men meddelade för några veckor sedan att han lämnar sin tjänst på Kopparvallens kontor för att gå vidare i karriären.

Han tror att det blir ett tufft år som väntar ÅFF som förening, inte minst ekonomiskt, efter degraderingen. Men han är ändå ganska hoppfull när det gäller det sportsliga.

– Jag tror att det går att göra bra resultat. Det blir en generationsväxling efter att jag, ”Fimpen” och Daniel Hallingström slutade. Men man har gjort sunda och bra värvningar och försökt att behålla en ryggrad med spelare som Gustav Jansson, Månz Karlsson, Mauricio Albornoz och Ammar Ahmed som var med förra hösten.

Den mest namnkunniga värvningen är Simon Helg som tidigare spelat för GIF Sundsvall och Hammarby IF. En spelare Kristian Bergström hoppas mycket på.

– Han är den som kommit in med mest rutin och har spelat i både Superettan och Allsvenskan under lång tid.

Annars vill ”Pligg” lyfta fram 16-årige Simon Marklund som gjorde allsvensk debut förra året mot Gefle.

– Jag tycker att han har nåt speciellt. Får han lugn och ro och tid på sig så kommer han spela på ännu högre nivå och även för större föreningar.

Efter tre raka åttondeplaceringar åkte alltså ÅFF ur högsta serien förra året. Så Åtvidabergsborna får nu åka till Norrköping ifall man vill se allsvensk fotboll på nära håll. Men är det någon som gör det? frågar vi ”Pligg”.

– Jättesvårt att säga, jag har ingen riktig koll på det. När jag spelade i IFK så fanns det ju några som åkte och tittade, men det är ju så pass länge sen nu. Men har man ett genuint fotbollsintresse så är det ju ett lagom avstånd till Norrköping så det skulle väl locka, säger Kristian Bergström som själv åker till Nya Parken då och då.

”Det fanns väl ett visst intresse från IFK”

Mittfältaren med den känsliga vänsterfoten lämnade IFK Norrköping för Malmö FF 2002. Efter bara ett år i Skåne lockade det att flytta tillbaka till Östergötland. Men det var aldrig riktigt nära att Kristian Bergström hamnade i IFK igen.

– Jag fick aldrig någon förfrågan från IFK, men det fanns väl ett visst intresse från IFK under hösten i MFF. Men vi satt aldrig ner och diskuterade, säger ”Pligg” och berättar att IFK inte hörde av sig senare i hans karriär heller.

Efter Åtvids degradering har frågan om IFK och ”Bruket” borde samarbeta på nåt sätt blivit aktuell. IFK:s ordförande Peter Hunt ställde sig positiv till det enligt ett inslag i SVT i höstas, medan ÅFF:s avgående ordförande Anette Hörström Johansson tyckte det kändes ”främmande”.

Men ”Pligg” tror att ett samarbete skulle vara bra för båda föreningarna.

– Ja, det tror jag. Det är min personliga uppfattning. När det skiljer divisioner mellan lagen så skulle det finnas ett uttalat samarbete. Åtvidaberg är en mindre ort med mindre resurser och Norrköping är i en fas nu när man får fram väldigt många egna talanger som är i en bra ålder och skulle gynnas av att spela i Superettan.

– Jag tycker att man från båda sidor skulle titta på en sån lösning som skulle gälla när man är i skilda divisioner. ÅFF har inte så stor plånbok så jag tycker att man borde titta på det. Och IFK borde också vara intresserade att ge sina spelare speltid.

Men han är medveten om att åsikterna i ”Bruket” går isär.

– Det är klart att det finns skilda åsikter i föreningen. ÅFF hade ju ett samarbete med Djurgården tidigare till exempel, och vad jag vet så var det delade åsikter om det också. Men jag tycker att man borde kunna hjälpa varandra.

KAMRATERNA