Förbundskaptenen om IFK:s landslagsman: ”Stor men ändå rörlig”

För förmodligen första gången någonsin har IFK Norrköping två landslagsmålvakter i truppen. I dagarna ansluter nämligen Andreas Vaikla till Estlands A-landslag. Vi ringde upp förbundskapten Magnus Pehrsson för att kolla läget.

David Mitov Nilsson blev makedonsk landslagsman i höstas. Och nu är det dags för IFK:s reservkeeper Andreas Vaikla att få representera sitt land. Vaikla är i och för sig född och uppvuxen i Kanada men har valt att representera Estland i landslagssammanhang.

Magnus Pehrsson har tagit ut en 41-mannatrupp inför mötena med Norge och Serbien. Truppen innehåller förutom Vaikla även IFK-bekantingarna Joonas Tamm och Ken Kallaste.

För ett land som Estland, med 1,3 miljoner invånare, är det väldigt svårt att kvala in till de stora mästerskapen. Men en inspirationskälla är förstås Island, som trots att man bara har 350 000 invånare spelar EM-slutspel i sommar.

– Skillnaden med Island är ju att de har haft en bra fotbollskultur med inomhushallar under en lång tid. I Estland startade fotbollen i princip för 25 år sedan i och med självständigheten, säger Magnus Pehrsson.

– Esterna höll på mest med basket förut. 1991 fanns det bara 25 registrerade fotbollsspelare i Estland. Kulturen är väldigt ung.

Men fotbollen har gjort framsteg i det lilla landet.

– Långsiktigt investeras mycket i utbildning, klubbarna blir mer proffsiga. Förbundet är loket och kan påverka en del hur klubbarna jobbar. Men det kommer krävas ett hårt arbete där man drar åt samma håll.

I EM-kvalet senast kom man fyra i gruppen bakom England, Schweiz och Slovenien.

– De spelarna vi har nu är lovande. Vi har några nyckelspelare i 30-årsåldern men förutom dem så är det en ny grupp spelare som kan ta ytterligare steg.

Hur är det då med estnisk klubblagsfotboll? Enligt Magnus Pehrsson är kvaliteten ganska ojämn.

– De fyra-fem största klubbarna i estniska ligan är helprofessionella, och kvaliteten är ganska jämförbar med klubbarna på nedre halvan i allsvenskan eller toppklubbarna i Superettan. De senaste åren har Flora Tallinn dragit ifrån i toppen. Men de sämsta lagen i ligan är i nivå med svenska division ett eller två.

IFK har värvat från Estland tidigare med mindre lyckat resultat. Är det en svår omställning tror du?
– Jag tror att man inte ska generalisera för mycket. Tamm eller Siim Luts kanske inte var rätt spelare för IFK. Luts har fått chanser i landslaget men inte tagit dem. Tamm är med i truppen nu även om fyra mittbackar går före i dagsläget.

Andreas Vaikla har tidigare varit med på ett B-landslagsläger, men efter att han fått speltid i vinter har Magnus Pehrsson mer och mer fått upp ögonen för målvakten.

– Jag har sett en del matcher på nätet men det är framför allt att jag har pratat med Janne Andersson om honom. Han är med nu för att se och lära. En fin målvakt, stor men ändå rörlig.

– Han är ung, det är svårt att vara färdig som målvakt då, men han har intressanta kvaliteter. På senaste samlingen visade han stor ambition att bli bättre och är vaken på att ta till sig nya saker.

Vilka förbättringsområden tycker du han har?
– Spelet med fötterna. Jag tycker inte det är dåligt men han måste bli ner bekväm där.

– Jag tror att vi är i ett sånt läge, i alla fall i Skandinavien, att det är svårt att hitta en riktigt bra målvakt som också är bra på fötterna. Jag tror att man ibland får välja om det är ett krav att målvakten ska vara det, beroende på lagets spelstil.

I Estlands trupp är Andreas Vaikla tredjemålvakt bakom Pavel Londak och Mihkel Aksalu. Frågan är hur han ska behålla den landslagsplatsen på sikt när Mitov Nilsson är tillbaka och Vaikla åter lär sitta på bänken i IFK.

– Bland det viktigaste som vi tar hänsyn till när vi tar ut en spelare är att den ska spela matcher varje vecka. Men om man ser en stor potential så behöver inte det utesluta även om man har lite speltid. Just på den positionen som tredjemålvakt kan det vara okej att man inte spelar hela tiden.

Estland träningsspelar alltså först mot Norge och sen mot Serbien. Men till den sistnämnda matchen är Vaikla inte längre kvar i truppen. Han reser istället till Kroatien för att ansluta till U21-landslaget. Någon A-lagsdebut lär det alltså inte bli.

– Vi kommer göra få byten och spelar för att sätta laget inför kvalmatcherna mot Bosnien, Grekland och Belgien i höst.

Magnus Pehrsson har kontrakt med Estland över 2017.

– Mitt mål är att ta laget till VM. Men jag vill fortsätta som fotbollstränare efter det oavsett.

Till sist: Hur stor är Peter Hunt i Estland?
– Jag tror han är känd i sin bransch och i fotbollens och golfens värld. Hans namn dyker upp på olika ställen i alla fall, säger Estlands svenska förbundskapten.

KAMRATERNA

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *