IFK-kassören om SEF-miljonerna, när PSI köps ut och Fransson-pengarna

Mer sponsorintäkter, men kanske lite mindre publik. Så ser det i alla fall ut i IFK Norrköpings budget inför 2016. Vi ringde upp kassör Kjell Jonsson Branzell för att få veta mer.

Om mindre än en vecka har IFK Norrköping årsmöte, och nu är årsredovisningen för 2015 och budget för 2016 tillgänglig för medlemmarna.

2015 innebar sportslig succé och publiksuccé men ekonomiskt var det inget toppår för IFK Norrköping. Enligt Kjell Jonsson Branzell handlade minusresultatet till stor del om att föreningen köpt loss spelartruppen från PSI och behövt göra avskrivningar på 4,9 miljoner kronor.
– Vi har haft lite olika val, men valde att ta in det i föreningen som ett helägt dotterbolag. Då finns det avskrivningsbehov, säger han.
– Det här är en följd av att människor har lagt in pengar i PSI. och bolaget har ju nästan alltid gått med förlust. Det handlar inte om att betala ut pengar utom om bokföring.
Om IFK Norrköping säljer någon spelare under 2016 ska PSI ha några procent av övergångssumman. Men sen utfaller inga mer pengar till PSI.
– Förutom det är inte IFK skyldiga PSI ett öre. Det är en kanonaffär för IFK.

En annan sak som har bidragit till minusresultatet är att intäkterna från sponsorer – eller partners som Branzell Jonsson föredrar att kalla dem – inte kom upp i nivå. Men han säger att det inte handlar om att stå med bössan i hand och be om pengar utan att skapa bra samarbeten med sina partners.
Inför 2016 är dock klubben mer optimistisk. Målsättningen för budgetposten marknadsaktiviteter, där sponsorer och företagssamarbeten ryms, är att intäkterna ska upp från 16 miljoner i fjol till 20 miljoner i år
– När vi märkte i höst att det gick riktigt bra så drog vi på och anställde folk. Det finns all anledning att tro att det kommer bli bättre i år.
– Vi kommer tuffa till oss lite, vi måste brösta upp oss och bli lite kaxigare. Bland annat med storlogen där vi skapar ett upphottat utrymme, där man använder IFK som en plattform för att hitta nya affärer.

Just nu jobbar IFK på att få folk att köpa årskort och Kjell Jonsson Branzell säger som andra i föreningen att målet är 10 000 sålda årskort. Samtidigt är man lite försiktigare i budget. Fjolårets matchintäkter var 14,1 miljoner, men i år budgeterar man med 13,5 miljoner.  Slår man ut den intäkten över 16 matcher (15 i Allsvenskan samt en match Champions League-kvalet) får man en budgeterad intäkt på 844 000 kronor per match. Om  matchintäkten per åskådare och match är på samma nivå som förra året (92 kronor) innebär detta att IFK måste ha ett publiksnitt på knappt 9 200 för att nå budget.
– Jo, så är det, erkänner Branzell Jonsson. Målsättningen på 10 000 årskort står ju kvar. Men det kan ju vara så att man göra plattmatcher som påverkar publiksnittet. Vi måste ha en kudde med oss.
Ni vill sälja många årskort. Men egentligen tjänar ni på mindre andel årskort och större andel lösbiljetter?
– Nja, det finns en tanke i det här. Om vi säljer 10 000 årskort och har en högriskmatch så vi måste ta bort 2 000 platser, då får vi inte så många biljetter kvar. Då får vi helt plötsligt lapp på luckan och ett jäkla intresse och får kanske lite lättare att ta betalt nästa år.

Stjärnkrogen gick något sämre 2015 än året innan. Enligt Jonsson Branzell beror detta främst på att det såldes för dåligt med loger.
– Då sjunker intäkterna för restaurangbolaget. Det är därför vi satsar på en storloge.
En sak som förändrades under hösten på Nya Parken var att den ideellt arbetande personalen i kioskerna ersattes av arvoderad personal.
– Det blev en jäkla skillnad, på slutet var det personal som var vana vid att jobba med servering. Det kommer bli mera arvoderade människor som verkligen kan jobbet i framtiden.

En post i budgeten som IFK räknar med ska minska är ”övriga rörelseintäkter”. Förra året var intäkterna där 10 miljoner kronor, enligt uppgift kommer en stor del av den summan från utlåningen av Alhaji Kamara. Inför 2016 har föreningen budgeterat med 6 miljoner, men det är inte från någon spelaraffär man förväntar sig intäkter.
– Det är ett bidrag från Svensk Elitfotboll (SEF) för Europaspel. Man får fyra miljoner kronor för att kunna förbereda sig ordentligt. Men om man kvalificerar sig till Europa League eller Champions League får man betala tillbaka pengarna.
Intäkterna från försäljningen av Alexander Fransson till FC Basel syns däremot inte i budgeten.
– Nej, för vi behöver på annat sätt ersätta spelare som lämnar.

Under 2015 betalade IFK Norrköping även ut 798 000 kronor i agentarvoden. Vad kommer det sig?
– I första hand handlar det om när man skriver nya avtal med spelare. Då går en andel till agenterna.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *