Daniel Kristoffersson: ”IFK Norrköping ännu bättre i år”

Efter SM-guldet trodde många att IFK Norrköping skulle bli ”sönderköpta” precis som flera tidigare guldlag. Men så har det inte blivit. Hur kommer det sig att inte fler än Alexander Fransson har lämnat för större ligor? Om det har vi pratat med Expressens Daniel Kristoffersson.

Han är lite förvånad att fler inte har lämnat IFK efter guldet för att söka lyckan utomlands. Framförallt att Emir Kujovic är kvar överraskar.

– Jag är lite förvånad över det, men vi ska ju komma ihåg att fönstret i Kina fortfarande är öppet. Annars kan han ju gå i sommar eller lämna gratis senare och tjäna mer pengar själv istället, säger Kristoffersson.

Han uppskattar värdet på Kujovic till 7-10 miljoner kronor ifall han säljs till Kina nu. Då skyttekungen är inne på sista året av sitt kontrakt lär prislappen sjunka till sommarfönstret. Omkring 3-4 miljoner kronor kan IFK få vid en försäljning då, tror Kristoffersson.

IFK har bara sålt Alexander Fransson under vintern. Mittfältaren gick till FC Basel i Schweiz för cirka 18 miljoner kronor. Kristoffersson tycker att IFK fick riktigt bra betalt i den affären. Att inte fler spelare har sålts tror han delvis beror på att IFK har varit tydliga med att man inte kommer släppa sina spelare för billigt.

Janne Andersson har sagt att man inte ska vara någon fyndhörna. Man tar bra betalt och det är inte alla som är beredda att hosta upp det IFK vill ha.

Andra spelare som är intressanta för utländska klubbar är Christoffer Nyman, David Mitov Nilsson och Linus Wahlqvist. Alla tre är ”riktiga” Norrköpingskillar, vilket kan vara en anledning till att de ännu inte lämnat.

– Det kan vara så, och det såg man på Fransson som trivdes så bra i Norrköping och pratade gott om klubben innan han lämnade.

Kristoffersson menar vidare att det är lite olika hur spelare tänker kring en utlandsflytt. En del tar första bästa och har bråttom att tjäna pengar, medan andra värdesätter annat.

– Kvalet till Champions League spelar in. Till exempel tror jag att Wahlqvist och flera andra inte hade stannat ifall det ”bara” var Allsvenskan för IFK i år.

”Har en hyfsad bredd”

Vad tror då Expressens skribent och krönikör om IFK Norrköpings kommande säsong? Förblir man ett topplag?

– Ja, man har ett bättre lag i år än förra året.

Han tycker exempelvis att Jón Guðni Fjóluson är en bättre spelare än David Boo Wiklander och värvningarna av Eric Smith och Alexander Blomqvist är bra, även om det kan vara svårt att ersätta Fransson rakt av.

– IFK blir ett topplag i år med. Jag förstår inte de som säger att det skulle komma en dipp. Det finns inget som talar för att man ska klappa ihop.

Redan inför säsongen 2015 trodde Kristoffersson på IFK och tippade laget femma då alla andra experter trodde på betydligt lägre placeringar.

– Jag trodde framförallt på de yngre spelarna. Bland annat Filip Dagerstål och Tesfaldet Tekie, men det kanske är dags för dem i år istället. IFK har en bra mix i laget och slipper spela med pressen som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det gör det lättare att lyckas.

Hur ser du på ”Pekings” chanser i Champions League-kvalet i sommar?
– Det blir enormt svårt. Och man måste ha tur med lottningen. Nu har väl Norrköping en hyfsad bred trupp, men inte som Malmö haft. Man klarar sig kanske till andra omgången. Kan man ta sig till Europa League så är det bra.

Kristoffersson har profilerat sig som landets främste när det gäller att avslöja spelaraffärer. Vi tog upp ryktet om att Magnus Eriksson skulle vara på gång till IFK.

– Det hänger mycket på om man lyckas sälja Kujovic. Då kan han bli aktuell. Men han är dyr att lösa och har en bra lön i Bröndby som jag har hört ökar för varje säsong. Om Kujovic inte säljs blir det svårt.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *