Frosinone och Kujovic – vad var det som hände?

Kujovic HBK hemma 2015
Emir Kujovic i hemmamatchen mot Halmstad BK 2015.

Det blev ingen övergång till italienska Frosinone för Emir Kujovic. Men var det någonsin nära? Den frågan kanske vi aldrig får svaret på. Vi ringde i alla fall upp reporterräven Robert Laul på Aftonbladet för att bättre förstå vad som hände.

De flesta som följer IFK Norrköping noga vet ungefär hur rapporteringen såg ut de sista dagarna på transferfönstret. Italienska bloggare och medier trumpetade ut den ena uppgiften efter den andra om Serie A-klubben Frosinones olika bud på Emir Kujovic och hävdade att IFK och Frosinone hade en dialog. Vissa hävdade till och med att klubbarna var överens.
Men inga svenska journalister hade några egna uppgifter om att Kujovic skulle vara nära Frosinone. Han påstods även ha besökt en annan klubb, men vilken den i så fall var lyckades ingen ta reda på.

Robert Laul har bevakat fotboll på Aftonbladet i många år, och även följt många transfers. Att det kom så mycket information från just Italien i slutskedet av transferfönstret tolkar Laul inte som att Frosinone läckte information, utan snarare att IFK, Kujovic eller Kujovic agent ville väcka andra intressenter.
– De ville att andra, större, klubbar skulle se det och tänka ”Oj, ska vi ha Kujovic måste vi agera nu”. Samtidigt ville ”säljarna” inte riskera att lura de journalister som dagligdags bevakar Kujovic och Norrköping, och informationen planterades på annat håll i stället, där övergången inte har lika stort nyhetsvärde, och därmed inte kontrolleras lika noga, tror Laul.

Vad skulle Frosinone kunna tjäna på att hela tiden läcka information om olika bud, eller att det sprids felaktig info?
– Det Frosinone vill ha ut är möjligen rykten om en hög prislapp, så att konkurrenterna ska dra sig tillbaka. Eller tvingas betala ett överpris. Normalt vill köparen inte ha ut något om affären förrän allt är klart. I det här läget är det troligare att säljare ville att det skulle spekuleras.

En ”transferguru” som ofta har refererats till de senaste dagarna är italienaren Gianluca Di Marzio. Andra mindre profilerade fotbollsreportrar försöker på t ex Twitter gärna få uppmärksamhet genom att verka som att de har koll på eventuella affärer. Och många sajter tar info från osäkra källor och baserar artiklar på dessa.
– Det är väl en del av hela cirkusen, ser inga problem med det. Det som är synd är att fler inte ägnar sig åt att granska – eller uppmärksamma – myglet som förekommer på transfermarknaden. Det blir en skev balans i den samlade rapporteringen.
Hur ser du på sajter som FotbollDirekt och Fotbollstransfers.com i sammanhanget?
– Jag har inga synpunkter på det utöver att alla fotbollssajter där agentbolag/agenter på något sätt förekommer i bakgrunden inte känns särskilt trovärdiga, eftersom de är part i mål. Då får informationen tas med en nypa salt.

Det var hur som helst ingen svensk journalist som lyckades ta reda på vilken den andra klubben Emir Kujovic besökte var. Robert Laul håller med om att det är lite konstigt att ingen lyckades gräva fram det.
– Jo. Men det kanske bara var en klubb han besökte. Uppgiften om två klubbar kan ju ha handlat om att pressa upp prislappen som Frosinone ska betala. Ge en bild av att det pågick en dragkamp om den heta skyttekungen.
Kujovic uppges har brutit med sin agent och det har varit oklart vem som företräder honom. På vilket sätt kan en sån sak spela in?
– Ofta kan det vara så att en spelare har en agent, han lyckas inte fixa någon köpare, då kliver en annan agent in och säger ”jag har en klubb åt dig men då vill jag göra affären”. Därav kommer det ofta in andra agenter än spelarens ”fasta” agent vid övergångar. Det brukar kunna bli ganska rörigt det där, eftersom även klubbar kan jobba med egna agenter. Det är en soppa.

På transferfönstrets sista dag spelade IFK Norrköping i Atlantic Cup mot Lokomotiv Moskva. På förmiddagen undrade många om han skulle spela eller ej, men när han väl gjorde 90 minuter på topp trodde många att det var slutet på transferryktena. Men under kvällen fortsatte det talas om en övergång.
– Jag tolkar det som att de som ville sälja Kujovic var desperata.
Vilka är ”de som vill sälja, IFK, Emir själv eller hans agent”?
– Alla tre skulle jag tro. Men det brukar bara vara agenten som skyltar med det…

Peter Hunt har under hela transferperioden förnekat någon som helst kontakt mellan IFK och Frosinone. Motsatsen har hävdats från italienskt håll. Vem talar sanning?
– Både Frosinone och IFK kan tala sanning. Många klubbar använder sig av agenter som sköter en specifik affär för klubben.  Alla kontakter kan ha skett mellan agenter, mellanhänder på olika sidor. Då kan man både säga att det har varit kontakt mellan klubbarna, och att det inte har varit kontakt mellan klubbarna. Beroende på vilka signaler man vill skicka, säger Robert Laul.

KAMRATERNA

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *