Laul: ”IFK har nog Allsvenskans bästa anfallspar även utan Kujovic”

Kujovic HBK hemma 2015
Emir Kujovic. I bakgrunden Glenn Nyberg. Foto: Sebastian Sas.

Försvinner Emir Kujovic redan nu i januari? Hur väl står sig Alhaji Kamara och Christoffer Nyman som anfallspar? Och vad borde Janne Andersson göra om han hade 20 friska miljoner att spendera? Vi har kollat runt med några experter.

Jonas Dahlquist, Cmore

Emir Kujovic har ryktats bort länge, men transferfönstret stänger mindre än tio dagar. Vad är sannolikheten att han lämnar IFK nu i januari?
Den sannolikheten är väl 100%, vad jag förstår.

Om Emir försvinner och inte ersätts, hur står sig anfallsparet Nyman-Kamara jämfört med andra anfallspar bland topplagen i Allsvenskan?
De är på den övre halvan i ”anfallsparligan”, men Kujovic är ju mycket mer än bara en målskytt. Han är viktig som duellspelare och uppspelspunkt också. Där är han bättre än både Nyman och Kamara. Å andra sidan är Kamara kanske lite snabbare i djupled, men den egenskapen har redan Nyman.

Om du var Janne Andersson och precis hade sålt Emir Kujovic för 20 miljoner, vilken anfallare hade du riktat in dig på för att ersätta honom?
Gustaf Nilsson i Falkenberg, men han har ju valt Bröndby nu. Kanske hade Denni Avdic funkat, men han gick till AIK. Henok Goitom är rätt spelartyp, men det blir ju knappast av. Jag hade kollat med Rasmus Jönsson i Ålborg, kanske Carlos Strandberg går att få på lån i ett år, eller samma sak med Branimir Hrgota? Svårt som tusan, det här. Känslan är att Janne Andersson vet vad han gör, så han har säkert flera alternativ klara.

Robert Laul, Aftonbladet

Emir Kujovic har ryktats bort länge, men transferfönstret stänger mindre än tio dagar. Vad är sannolikheten att han lämnar IFK nu i januari?
– Med en realistisk chans att nå EM-truppen hoppas jag att Emir avvaktar. Dels för att vara garanterad speltid inför när Erik Hamrén ska ta ut truppen i maj, dels för att en plats i EM-truppen skulle göra Emir mer attraktiv för större utländska klubbar under sommarfönstret. Det vore helt enkelt ett ganska korkat drag att flytta nu.

Om Emir försvinner och inte ersätts, hur står sig anfallsparet Nyman-Kamara jämfört med andra anfallspar bland topplagen i Allsvenskan?
– IFK Norrköping skulle nog ha allsvenskans vassaste anfallspar ändå. Det beror lite på om IFK Göteborg får hem Tobias Hysén eller inte, och vem Malmö FF ställer bredvid Markus Rosenberg. Med Kujovic har Norrköping tveklöst allsvenskans bästa anfallsuppsättning.

Om du var Janne Andersson och precis hade sålt Emir Kujovic för 20 miljoner, vilken anfallare hade du riktat in dig på för att ersätta honom?
– Falkenbergs svar på Peter Crouch, Gustaf Nilsson, var det klockrena valet men han valde cashen (?) i Bröndby. Om vi stannar kvar i Danmark finns ett annat bra alternativ i Mikael Ishak som förtjänar att spela i en mer intressant klubb än Randers. Varför inte de regerande allsvenska mästarna? Dock har jag svårt att se att Janne får 20 miljoner för Kujovic i dagsläget, i så fall har han gjort en riktigt bra affär.

David Iwung, Folkbladet

Emir Kujovic har ryktats bort länge, men transferfönstret stänger mindre än tio dagar. Vad är sannolikheten att han lämnar IFK nu i januari?
Fortfarande ganska stor. Vi pratar om en anfallare som gjorde mål på allt förra året. En forward som levererat, klyscha eller inte, är alltid ett hett villebråd. Transfermiljonerna flyger i regel som mest sista dygnen innan fönstret stänger. Det är en dryg vecka kvar – men visst finns det en chans/risk att Kujovic får vänta på sin proffsdröm. Då är jag jävligt nyfiken på att se hur han hanterar situationen. Hans uttalanden från Abu Dhabi var solklara: han vill iväg.

Om Emir försvinner och inte ersätts, hur står sig anfallsparet Nyman-Kamara jämfört med andra anfallspar bland topplagen i Allsvenskan?
Står sig bra, men håller inte mästarklass. IFK kommer att ha två forwards som krigar till de går på tandköttet. Som man vet vad man får ut av, men 21 mål kommer de inte göra. Jo, kanske ihop. Emir Kujovic stänkte in en rad matchavgörande mål men var en även sjukt viktig i uppspelsfasen. Bjässen, targetpunkten som inte förlorade många nickdueller guldåret.

Om du var Janne Andersson och precis hade sålt Emir Kujovic för 20 miljoner, vilken anfallare hade du riktat in dig på för att ersätta honom?

Hur är Thordars form? Varför inte testa ett samtal till Kiese Thelin. ”Lust att få fart på karriären i en trygg bekant miljö?”. Jag tror inte ersättaren, om Kujovic sticker, hämtas i Sverige. Blicken är nog fäst utomlands, kombinationen utlänning och forward av klass kostar men är en investering som måste göras om skyttekungen säger tack och hej.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *