”Kiese Thelin kände sig aldrig riktigt uppskattad på Nya Parken”

Isaac Kiese Thelin har det tufft i Bordeaux och det har ryktats om en utlåning – kanske till Allsvenskan? Vi ringde upp två personer som följt honom nära för att prata om en spelare som kanske aldrig riktigt kände uppskattningen på Nya Parken och en felaktig mediebild som bitit sig fast.

För många IFK Norrköping-fans svider det fortfarande. Isaac Kiese Thelin, som hade nått blygsamma framgångar i den vita tröjan, såldes sommaren 2014 till Malmö FF för en förhållandevis blygsam summa pengar. Ett halvår senare, efter SM-guld och Champions League-spel med MFF såldes han vidare till Bordeaux för runt 40 miljoner kronor.

Samtidigt började en felaktig bild av Kiese Thelins tid i IFK spridas och till sist blev den en allenarådande sanning: från bänkad i IFK Norrköping till Champions League-hjälte med MFF. Bilden stämde inte, Kiese Thelin fick mycket speltid i Norrköping – men det spelade mindre roll när en bra story skulle skrivas.

Tony Martinsson var den som ”upptäckte” Isaac Kiese Thelin. Då spelade han i Örebroklubben Karlslunds IF, division 3 men ”Tonna” hade följt Thelin under några år i ungdomslandslagen.

– Hans karaktär var det jag fastnade för. En hårt arbetade targetspelare som vi såg en stor potential i.

Thelin och örebrokompisen Kalle Holmberg hade tidigare varit och besökt IFK, men Holmberg valde att gå till Örebro SK istället.

I augusti 2011 flyttade Isaac Kiese Thelin från Örebro till Norrköping. Debuten kom den 9 april året därpå då han i den 89:e minuten bytte av Astrit Ajdarevic i 2-1-segern borta mot IFK Göteborg.

– Vår tanke var att han skulle stå på tillväxt ett tag för att sen kunna växla upp och bli en seniorspelare, säger Tony Martinsson.

2012 blev den första hela säsongen i IFK för Isaac Kiese Thelin, men det blev begränsat med speltid i A-laget. På en start och tio inhopp gjorde han två mål. Under hösten, när Shpetim Hasani lämnat IFK, blommade den jämnårige anfallskollegan Christoffer Nyman upp. Kiese Thelin fick finna sig att stå i skuggan när IFK gjorde en överraskande stark höst och slutade femma i tabellen.

Säsongen 2013 inledde IFK Norrköping med forwardsparet Imad Khalili/Gunnar Heidar Thorvaldsson. Anfallsduon levererade till den grad att när sommaren kom var ingen av dem längre kvar i klubben. Istället var det de bägge 21-åringarna Nyman och Thelin som fick bilda forwardspar.

– Då hade Thelin utvecklats mycket och var en fullgod allsvensk spelare, säger Tony Martinsson.

Men det blev inte direkt någon succé varken för Thelin/Nyman eller för IFK Norrköping 2013. Det blev fyra mål vardera för spelarna när laget slutade på en nionde plats.

”Något kantig”

Henrik Skiöld är fotbollsjournalist på TT och bosatt i Norrköping. Han säger att han har ganska vaga minnen av Kiese Thelin från hans första år i klubben.

– Han var intressant, men det var inte så jag tänkte att ”oj, den här killen har något extra”.

Men efter Allsvenskan 2013 skrev Skiöld ändå så här i Årets fotboll: ”Thelin är en storväxt herre med bra teknik, men något kantig. Kan han jobba upp spelförståelsen och bli mer resolut inne i straffområdet lär han ta kliv framöver.”

– Det är en efterhandskonstruktion om jag skulle påstå att jag ens nuddade vid tanken att han skulle gå från där han befann sig hösten 2013 till allt som hände ett år senare, men jag minns att jag gillade hans inställning och noterade hans goda fysiska förutsättningar.

– Med tanke på hur oerfaren han var just då, och det ansvar han fick, tyckte jag att han klarade sig helt okej. Att det fanns mer att få ut av honom var uppenbart.

Inför säsongen 2014 var Isaac Kiese Thelins status i laget lite oklar. Han hade samtidigt bara ett år kvar på kontraktet.

– Det gick rykten under vintern om att IFK Göteborg var intresserade. Samtidigt stod det klart att Janne Andersson inte såg Kiese Thelin som en startspelare med alla forwards tillgängliga, säger Skiöld.

Men när den tilltänkte skyttekungen Emir Kujovic skadade sig i den allsvenska premiären öppnade chansen upp sig för spel från start. Och ungefär i samma veva började MFF:s intresse för Kiese Thelin bli känt.

– Antagligen omvärderade IFK, på både sportsliga och ekonomiska grunder, synen på Kiese Thelin när Malmös intresse blev känt under vårvintern. Därför ville man påskynda förhandlingar om en kontraktsförlängning, säger Henrik Skiöld.

Jämfördes med Zlatan

Kiese Thelin blev startman efter Kujovic skada. Han gjorde fortfarande inga mål, men var nyttig i spelet. Efter en överraskande bortaseger mot AIK på Friends Arena 20 april skrev Expressens krönikör Patrick Ekwall såhär: ”Isaac Kiese Thelin, 21, har växt in sig i en allsvensk kostym som säkert kan sluta lite hursomhelst. Han har en säregen spelstil, som i sig är lite ’zlatansk’, med utpräglad teknik till en ganska stor kropp.”

Då hade Kiese Thelin bara lite drygt sju månader kvar på kontraktet, och inom kort kunde han börja förhandla med andra klubbar utan IFK:s tillåtelse.

– Det är lätt att vara efterklok. Få kunde förutse hans utveckling 2014. Och ingen kan lasta Kiese Thelin för att han ville flytta till de regerande mästarna. Det IFK lärde sig den hårda vägen var att binda upp spelare på längre tid, säger Henrik Skiöld.

Även Tony Martinsson, som hade följt Kiese Thelin hela vägen, blev lite förvånad när han fick höra om MFF:s intresse

– Men Malmö har alltid jobbat med att ha en stor forward. Sen när MFF:s intresse kom in i bilden gjorde Isaac mål i två U21-landskamper.

Tony Martinsson tror att Kiese Thelin hade kunnat slå igenom rejält även i IFK om bara målskyttet lossnat.

– Jag minns bland annat en match i cupen mot Landskrona då han hade en massa lägen. Hade han satt något av dem så hade han säkert blivit ännu bättre hos oss också.

Henrik Skiöld säger att det titt som tätt händer att både journalister, publik och värvningsansvarige helt missar en spelares potential och att det är som mycket så mycket som spelare in för att han ska lyckas.

– Många gånger är det tillfälligheter som avgör. Ta Tomas Brolin. Han värvades som komplement som yttermittfältare/anfallare hösten 1989 och så bröt Janne Hellström benet under vintern. Hade Brolin gjort succé, tagit sig in i landslaget, spelat VM och hamnat i Parma om det inte skett?

Var Thelin missförstådd på Parken?

Isaac Kiese Thelin var aldrig någon riktig publikfavorit på Nya Parken. Men var han rentav missförstådd? Det tycker i alla fall Tony Martinsson:

– Många ser inte spelet utan boll och allt slit som både han och Totte gjorde. De jobbade ju kopiöst ner i plan. Men det är inte det gemene man ser hos en forward. På våren 2014 så körde Isaac slut på motståndarna och sen kom Alhaji Kamara in och glänste, säger Tony Martinsson.

– När han sen gick till Malmö spelade de högre upp i plan och han kom närmare motståndarmålet.

”Tonna” tror också att vissa positioner och spelartyper kan vara extra svårbedömda:

– Så är det ju. Ibland är det hårt arbetande forwards, många gånger en central mittfältare som står rätt och spelar enkelt. Eller en mittback, som kanske inte får alla rubriker.

Henrik Skiöld håller delvis med om att Kiese Thelin var missförstådd:

– Som anfallare ska du göra mål. Kiese Thelin sprang, jobbade, stångades men fick inte till det i den utsträckning många krävde. Det inte alla såg var hur hans insatser öppnade för andra. Jag skulle vilja säga att IFK Norrköpings publik är rätt kunnig, men det är sämre med tålamodet.

– I samtal med Kiese Thelin har jag fått en känsla av att han inte kände sig uppskattad i Norrköping. Det gjorde också hans val att lämna klubben lättare, säger Henrik Skiöld.

Det blev ett halvår i Malmö FF:s tröja med SM-guld och Champions League-spel för Isaac Kiese Thelin innan han köptes av FC Girondins de Bordeaux för en summa i storleksordningen 40 miljoner kronor. I somras var han med och tog guld i U21-EM och spelade samtliga matcher från start. Han har även gjort debut i A-landslaget. Men på slutet har det gått tyngre. Under slutet på 2015 var han utlånad till Bordeaux andralag som spelar i franska fjärdedivisionen och i början på den här veckan kom beskedet att han ska göra en häloperation.

Inga ”hard feelings” med Janne Andersson

Markus Rosenberg har uttryckt en önskan om att Malmö FF ska försöka låna hem honom, men kanske är Kiese Thelin även tänkbar som ersättare till Emir Kujovic som alla räknar med ska lämna IFK Norrköping i vinter? Tony Martinsson håller fortfarande kontakt med Kiese Thelin, men en eventuell återkomst i IFK Norrköping vill han inte uttala sig om.

Henrik Skiöld:

– I den här branschen är inget omöjligt. Kiese Thelin har själv sagt att det inte finns några ”hard feelings” mellan honom och Janne Andersson. Om han är spelaren IFK behöver och han själv behöver hitta sig själv igen, tja, vem vet. Men jag har svårt att se att det är något varken han eller Bordeaux prioriterar.

Sedan Kiese Thelins framgångar i MFF och landslaget har en det ofta getts en felaktig bild av hans insatser i IFK Norrköping: ”från petad i Norrköping till Champions League-spel med Malmö” . Vi frågade journalisten Henrik Skiöld hur den här bilden kunnat bita sig fast så starkt:

– Om en osanning upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning. Den som har någorlunda koll på hela händelseförloppet vet att det inte var som du beskriver. Jag är inte heller säker på att just den bilden – ”från petad i Norrköping till Champions League-spel med Malmö” – är den mesta spridda. Utomstående betraktare har snarare sett Kiese Thelin som en spelare IFK inte ville satsa på och så kom Malmö FF och snodde honom för en låg summa. I takt med hans succé förstärktes den bilden.

Många MFF:are har häcklat IFK Norrköping för att man inte såg Kiese Thelins potential riktigt. Och vissa IFK:are har närmast känt skadeglädje när det gått tyngre för Isaac. Kan såna saker försvåra en eventuell affär?

– Världen är full av små människor. Men om Kiese Thelin mot förmodan återvänder till IFK tror jag både han och klubben skiter i vad som sades eller skrevs i samband med flytten till Malmö 2014, säger Henrik Skiöld.

KAMRATERNA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *