Inte bara IFK Norrköping utan även Curva Nordahl har gjort succé i år. Men just nu är relationen mellan klubben och vissa supportrar lite frostig och vissa fans riskerar att bli avstängda från Nya Parken. IFK Norrköping vill inte kommentera saken närmare, men vi ringde upp en annan kamratförening för att se hur de jobbar med så kallade arrangörsavstängningar.
De senaste dagarna har det ryktats om att ett antal supportrar till IFK Norrköping har blivit avstängda och därmed kommer portförbjudas från klubbens matcher framöver. Varken klubbdirektör Håkan Wetell eller Peking Ultras vill vidare kommentera saken, men bägge bekräftar att det förs diskussioner mellan supportrar och klubben.
Hur funkar avstängningar generellt i Allsvenskan och hur ser klubbarnas säkerhetsarbete ut? Vi ringde upp Anders Almgren, SLO i IFK Göteborg och enligt SFSU:s ordförande Tony Ernst är en person med koll på läget
Anders Almgren är alltså Supporter Liaison Officer i Blåvitt och fungerar som en länk mellan supportrar och klubbledning. I dagsläget har IFK Göteborg sex arrangörsavstängningar, men då de är tidsbestämda varierar siffran uppåt och nedåt över ett år. Normalt är det mellan 5 och 10 personer som är arrangörsavstängda.
– Inga arrangörsavstängningar får vara längre än två år, det är taket i Svensk fotboll. Men jag tror det är ganska ovanligt att de är längre än ett år, säger Almgren.
Arrangörsavstängningar är precis vad det låter som – att en arrangör av ett evenemang bestämmer sig för att vissa individer inte är välkomna. Arrangörsrätten utgör en paragraf i ordningslagen om att arrangören är ansvarig för evenemangets ordning och trygghet.
– Du kan jämföra detta med krogvärlden där en krögare kan välja att portförbjuda en person som krögare tycker har betett sig illa. Man har en väldigt långtgående frihet som arrangör att göra som man vill, säger Almgren.
Det finns alltså risker för godtycke. Men enligt Anders Almgren funkar den delen bra i IFK Göteborg och så vitt han vet även på många andra håll.
– De flesta stora klubbar har ganska genomarbetade system som syftar till att minimera risken för godtycke och maximera förutsägbarhet och tydlighet.
Just förutsägbarhet och rättssäkerhet är två ledord som IFK Göteborg arbetar efter i sitt säkerhetsarbete. Målet är att såväl säkerhetsarbetet som regelverket ska uppfattas som legitimt bland klubbens supportrar, det ska bland annat motsvara supportrarnas rättsuppfattning. På klubbens hemsida finns ett dokument som tar upp möjliga överträdelser och vad de kan få för konsekvenser. Dokumentet bygger på rekommendationer från SEF. Om en person till exempel antänder en pyroteknisk pjäs kan denne bli avstängd i 12-18 månader. Skulle pyrotekniken orsaka personskada eller matchavbrott kan avstängningen bli uppemot två år.
När en supporter till IFK Göteborg misstänkt ha misskött sig på något sätt får först denne ett brev där den misstänkte kallas till samtal med säkerhetsansvarig. Den misstänkte får veta vad den är misstänkt för och vilken påföljd som kan bli aktuell. Efter det så har den misstänkte två veckor på sig att komma till ett samtal med säkerhetsansvarig eller besvara anklagelsen skriftligen.
Efter mötet skriver den säkerhetsansvarige ett protokoll, som lämnas till en styrelseledamot som är den som fattar beslut om eventuell avstängning. Vid en avstängning delgivs den berörde med post där även protokollet ingår. I brevet framgår även hur man överklagar.
– Alla kommer inte alltid hålla med om att det här är okej, men jag tror de flesta accepterar systemet som hyggligt rättssäkert.
Till syvende och sist är det ändå arrangören som bestämmer om en eventuell avstängning. Men hur gör man då om man vill överklaga ett beslut?
– Man kan överklaga rättsligt. Men då får man ha väldigt bra på fötterna. Man kan också överklaga till SvFF men det är nog svårt att vinna, säger Anders Almgren.
Almgren tror det är viktigt att klubbar med stora eller växande supporterföljen noga tänker igenom hur man arbetar med arrangörsavstängningar. Gärna i samtal med sina organiserade supportrar. Landar man fel kan tillämpningen, enligt honom, förvärra en problematik snarare än förbättra den. Han skickar dessutom med ett konkret råd:
– Ofta initieras ju arbetet av att det finns en problembild – ett missnöje kring säkerhetsarbetet. Vissa föreningar har redan varit där och jag skulle rekommendera de allsvenska klubbar som upplever samma sak nu, att prata med dem som gått igenom den här processen. Ett exempel är IFK Göteborg, men även DIF, Hammarby och Malmö FF. Då kan de slippa upprepa misstag som redan gjorts.
Men han önskar också tydligare direktiv uppifrån från SEF.
– Jag önskar att SEF skulle vara tydligare med rekommendationer till klubbarna om hur man ska jobba. Jag ledde arbetet med vår översyn 2012-2013 och måste erkänna att jag tyckte det material jag fick från SEF då lämnade en del övrigt att önska. Men det kanske har förändrats nu?
KAMRATERNA
Fotnot: Förutom arrangörsavstängningar förekommer även tillträdesförbud tagna av åklagare. Dessa kan även bero på incidenter utanför arenan.