Skyttekungen: ”IFK är Allsvenskans bästa lag, men MFF är bäst i Sverige”

Niclas Kindvall

På lördag kan IFK Norrköping vinna SM-guld, men också få sin första allsvenska skyttekung sedan 1994. Vi ringde upp den senaste.

Niclas Kindvall gjorde en bit över 200 allsvenska matcher för AIK, IFK Norrköping och Malmö FF men hade lite otur med tajmingen. Han kom till IFK inför säsongen 1991, ett drygt år efter att klubben tagit hem von Rosens pokal. Och även om han vann Allsvenskan med IFK Norrköping 1992 tog AIK hem SM-guldet efter att ha vunnit mästerskapsserien. Så något SM-guld blev det aldrig för ”Oves grabb”.
– Ja, det är the story of my life, konstaterar Niclas Kindvall.
– Men några av de IFK-lagen i början av 1990-talet är de bästa jag har lirat med. Det var bara en slump att vi inte vann guld. Hade det varit en rak Allsvenska hade vi vunnit.

Karriären började alltså i Stockholm, som på den tiden låg efter Norrköping fotbollsmässigt.
– Förutsättningarna i Stockholm var jättedåliga. Vi hade nätt och jämnt en grusplan och fick knappt några tider att träna. Ibland fick vi träna i Hagaparken.
– Men derbyna i Stockholm var stora matcher. Matcherna mot IFK var inget speciellt förutom för mig eftersom pappa hade spelat där.

1991 gick flyttlasset från Stockholm till Norrköping. Tränaren Sanny Åslund hade lämnat AIK och tagit över IFK Norrköping efter Jörgen Augustsson. Men det var inte ett självklart val för Niclas Kindvall att lämna Stockholm.
– Nej, det var det egentligen inte. Men Sanny ville ha med mig och jag ville spela en roligare och annorlunda fotboll. Det var också oerhört mycket mer proffsigt i Norrköping. Då kom många spelare till IFK för att de ville lira boll och klubben ordnade med boende, vilket inte var lika lätt i Stockholm.
För en ung kille som var intresserad av musik och konserter var en flytt från Stockholm till  Norrköping kanske mindre lockande.
– Men det började hända lite grann i Norrköping då. Det öppnade upp några pubar och började hända grejer, lite spelningar och så. Sen har det ju exploderat på senare år.

Det blev sammanlagt fyra säsonger i IFK och stora silvret tre år i rad. Det sista året, 1994, blev IFK Norrköping fyra, men Niclas Kindvall vann skytteligan på 23 mål, fyra före ÖSK:s Miroslav Kubisztal. Men några likheter med IFK:s nuvarande skyttekung Emir Kujovic ser han inte:
– Vi är ganska olika som spelare. Jag är ju byggd som ett sugrör och sprang igenom och petade in bollen.

Kujovic HBK hemma 2015
Kan Emir Kujovic upprepa Niclas Kindvalls bedrift och bli Allsvensk skyttekung? Foto: Sebastian Sas

Karriären fortsatte i Bundesliga och Hamburger SV där det blev en mindre lyckad sejour innan han 1997 återvände till Sverige och Malmö FF. Det blev tre säsonger i Allsvenskan och en i Superettan, den sista med en viss Zlatan Ibrahimovic som lagkamrat. Men det är ingen tvekan om vilka han håller tummarna för på lördag.

– Det finns känslor för alla lag man har spelat i men det är svårt att verkligen heja på ett lag när man har lirat på den nivån själv.
– Men jag skulle bli väldigt glad om Norrköping tog guldet. Inte för att jag har lirat där, utan för att de spelar bäst fotboll. Sen skulle pappa bli glad också.

IFK:s anfallsbesättning med Kujovic, Nyman och Kamara i all ära, men Kindvall framhåller hellre kollektivet.
– Det är hela laget som har gjort det, många som har tagit det där klivet. Ta Nyman till exempel som länge varit lovande och duktig. Nu har han tagit det sista steget och många andra har också gjort det.
– Kan man få ett så här bra ungt lag att prestera såhär bra så ska också ledarsidan ha en applåd.

Hur går det då på lördag? Kindvall tror på en tuff match.
– IFK är Allsvenskans bästa lag, inget snack. Men MFF är Sveriges bästa lag, dock inte i Allsvenskan.
Kindvall tror i alla fall inte att IFK kommer få någon hjälp av Malmö som vilar några spelare eller möjligen saknar riktig motivation.
– Även om Malmö sparar några spelare så har det inte så stor betydelse, de som kommer in är i princip lika bra.  Jag tror MFF vill vinna, inte minst för att det spekuleras i tidningarna.
– Men det är klart, står det 2-0 till IFK kommer MFF inte satsa som idioter.

Nuförtiden är Niclas Kindvall frilansjournalist och chefredaktör för två tidningar, Vin & Bar Journalen samt Stenkoll, som ges ut av Sveriges Bergmaterialindustri. Han skriver om andra saker också, dock inte fotboll. Något jättestort fotbollsintresse har han inte.
– Jag har sett tre IFK-matcher live i år. På teve har jag inte sett någon, jag har inte de kanalerna. Men på lördag sätter jag mig framför teven.

KAMRATERNA