Fler kiosker, renoverad sportbar och ambulerande försäljning – så jobbar IFK för att förbättra för Nya Parkens publik

IFK arbetar för att förbättra arenaupplevelsen när det till exempel logistik, service, mat och dryck under matcherna. Tidigare i höstas pratade vi med Parkens VD, David Bergström, som berättar lite om vad som är på gång.

Om vi börjar med försäljningen i kiosker och restauranger har IFK i år byggt upp en organisation för att säkerställa att rutiner, servicen och kvaliteten är bra.

– Vi har börjat lite under årets hemmamatcher. Vi har fler kiosker, ökat möjlighet för kortbetalning och har fler kassamaskiner för att öka snabbheten. Vi har även försökt att sänka priserna, säger David Bergström.

Men det finns fortfarande mycket att göra för att förbättra för besökaren under matcherna, intygar han.

– Vi har fortfarande ett jobb att göra. Det är tufft att sälja mycket under en halvtidspaus på 15 minuter. Där har till exempel hockeyn det lättare med fler uppehåll under en match.

Rent tekniskt kommer arenan få fler kassamaskiner, även om det är kostsamt, för att publiken ska kunna betala med kort. IFK tittar också på om man ska använda någon typ av ”kövakter” för att bättre organisera köerna vid kioskerna.

– Vi vill på de här få minuterna under pausen få ett så effektivt publikflöde som möjligt. Det kan skötas mycket bättre. Det är först i år som vi börjat jobba med sådant mer aktivt, men har blivit tagna på sängen av publiktillströmningen. Hade vi haft samma publiksiffror som förra året tror jag att många hade tyckt att flödet och logistiken på arenan blivit bättre i år.

Ambulerande försäljning, alltså försäljare ute bland publiken, är något som efterfrågats av Nya Parkens besökare. IFK testade det förra säsongen, vilket gick så där, enligt David Bergström.

– Vi ska komma igång med detta, men måste hinna få personal till det. Vi har inte tidigare haft tillräckligt med personal för en sådan satsning.

Och till nästa år kan det bli aktuellt med en mobilapp i vilken besökaren kan beställa mat, snacks och dryck, för att sedan hämta det vid särskilda platser.

– Det är en teknik som kommer och IFK kör ett case med Svensk Elitfotboll. Vi är en av de fem första arenorna i Sverige som testar detta.

Fler ”food courts” och renoverad sportbar

Nytt för i år har varit en ”food court” bakom Curva Nordahl, som vi har skrivit om tidigare.​ Den tillkom först och främst för att möta behovet av en större publik på den nya ståplatsläktaren. 2016 kommer även västra och östra läktarna få food courts.

När det gäller utbudet i ”Curvans” food court var tanken att det skulle vara ganska varierat, vilket det dock inte har blivit.

– Vi har testat lite olika grejor, men har tyvärr fått slänga mycket mat. Vi ska ge det en bättre chans till nästa säsong och exponera oss på ett annat sätt. Food courten var först och främst till för att möta behovet på Curvan, säger David Bergström.

“All mat innehåller fläsk” stod det på en skylt vid food courten under en match. Det känns inte så nyskapande?

– Vi har testat att erbjuda olika produkter, men på kort sikt har det inte varit så efterfrågat med till exempel vegetariska alternativ. Men vi vill ha en food court som är värd namnet och tror det blir lättare när vi har tre stycken på arenan. Det blir enklare att fördela maten och mindre risk för svinn.

– V​i har i år erbjudit till exempel pizza och pulled pork-­burgare, men det tar lite tid för publiken att se att det finns. ​Vi känner att med den publiktillströmning som varit så vill vi fokusera på det som publiken vill ha just nu. Men vi får marknadsföra det hela lite bättre längre fram.

Och det finns fler projekt på Nya Parken.

Sportbaren som finns mellan Curvan och västra läktaren ska renoveras. Den ska bli större och fräschare och erbjuda servering under matcherna. Den ska även kunna användas som​ konferenslokal eller som en kvällskrog och till olika event.

Även när det gäller företag och samarbetspartners vill man göra deras arenaupplevelse bättre Idag finns ju flera loger för tolv personer på västra läktaren, men nu ska även en ”storloge” byggas på plan tre eller fyra i hörnet av norra och västra läktaren.

– Vi vill med storlogen ge våra samarbetspartners möjligheter att träffa andra och skapa affärer. På så sätt får vi intäkter till IFK och vi ger ett starkt nätverk till våra samarbetspartners.

KAMRATERNA

Vi har under hösten skrivit flera artiklar om Nya Parken. Läs gärna också: