Ny satsning på events till Parken – VD:n och verksamhetschefen berättar

När Nya Parken renoverades pratades det om att den skulle locka många stora konserter och arrangemang. Än så länge har varit ganska skralt med det. Men snart ska det bli ändring, enligt Parkens VD David Bergström och verksamhetschefen Åsa Stenmark.

Visst är Dansbandskampen och utställningen om Harry Potter exempel på stora evenemang som arrangerats på Nya Parken, men på det stora hela har arenan använts för lite vid sidan av fotbollen för att den ska ge en bra ekonomi. Att i princip bara använda den för femton fotbollsmatcher per år räcker inte. Så nu påbörjas ett arbete för att det ska hända mer på Parken utöver IFK:s matcher, berättar David Bergström.

– Vi vill gasa på och har byggt upp en ny organisation för att satsa på konferenser och event på ett helt annat sätt än tidigare. Vi har ett unikt läge i centrala Norrköping för att kunna ha inomhuskonserter, mässor med mera. Vi har fina konferenslokaler och loger. Vi måste bli mycket mer proaktiva, inte bara lokalt utan även nationellt. Vi ska jobba för att få hit konferensgäster och samarbeta med hotell som som har många rum men inte konferenslokaler.

Louis De Geer är idag motorn i Norrköping när det gäller konferenser, enligt David Bergström. Men Nya Parken vill vara en ny aktör. I somras anställdes Åsa Stenmark som verksamhetschef och man söker också en restaurangchef.

– Vi behöver bli bättre och mer strukturerade när det gäller arbetet kring restaurangen och konferenser. De affärer vi har idag är mycket tack vare lokala samarbetspartners som vet vad vi har att erbjuda. Men nu måste vi marknadsföra oss bättre i landet, säger David Bergström.

”Har ett så bra läge i stan”

Verksamhetschefen Åsa Stenmark jobbar nu med att förädla lokalerna så att de ska bli mer attraktiva. Hon vill till exempel skapa fler fasta konferenslokaler på arenan, vid sidan av logerna som har tolv platser.

– De är ett bra komplement, för många gånger vill man ju ha mindre grupprum när man konfererar, säger Åsa Stenmark.

Men vilken typ av event passar för Nya Parken idag?

– Vi har trevliga lokaler för mindre mässor för kanske femton företag som vill presentera sina produkter. Redan nu har vi Gymnasiemässan i Teknikhallen, men jag ser så klart gärna att vi kan få fler mässor. VI har ett så bra läge i stan och kan vara en konkurrent och ett komplement till Stadium Arena. Istället för att ha Bomässan där kan den vara på Parken.

I september var Nya Parken en del av Östgötamaran som gick i mål på A-plan. Ett ganska litet arrangemang, enligt Åsa Stenmark som på sikt ser att Parken kan stå värd för betydligt större saker.

– Men vi måste börja någonstans. Min roll är att se vad lokalerna passar till nu. Jag ska sälja in Parken men många vet inte vad vi har att erbjuda.

Hur stora event man kan ta hand om kan hon inte svara på nu.

– Vi undersöker just nu med brandskyddsmyndigheten hur många vi kan ta in. Och vi väntar på offerter för att dra in mer el i lokalerna. Det behövs mycket el vid stora evenemang, som konserter, oavsett om det är i Teknikhallen eller på Parken. Ska man dra in el tillfälligt blir det stora kostnader som arrangören kanske inte är beredd att betala.

Ska kontakta konsertarrangörer

Nyligen pratade vi med konsertarrangören Magnus ”Mankan” Lundin  om möjligheten att ha stora konserter på Parken. Han var positiv till Parken som konsertarena: ”Jag tycker Parken är perfekt i storlek för stora svenska artister och även vissa internationella”, sa han bland annat.

Åsa Stenmark säger att tanken är att arrangera konserter både på Parken och i Teknikhallen. Om konserter säger Åsa:

– Jag ska ta kontakt med arrangörer. Ett problem är att ingen vill ta den ekonomiska risken ifall det inte blir slutsålt. En konsertarrangör tycker kanske att IFK ska ta den ekonomiska risken ifall det ej kommer folk, vilket IFK kanske inte vill.

Om biljettintäkterna går till arrangören eller IFK beror på avtalet mellan arenan och arrangören. Nya Parkens verksamhetschef frågar sig om arrangören är beredd att ta en ekonomisk risk.

– För min del är det enklast att bara hyra ut. ”Ni kan ha en konsert, hur ni säljer biljetter är upp till er”. Tyvärr är det sällan det de går med på det, arrangören vill att man tar en risk själv. Men vilken risk vi är beredda att ta är en viktig fråga.

Men kan man minimera riskerna från IFK:s sida genom att vara noggrann med vilken typ av event det handlar om?

– Det är viktigt att titta på vad har vi för artister som uppskattas här i stan, sen får man tänka efter när konserten ska vara. Är det i nära anslutning till Bråvalla exempelvis? Så att man inte konkurrerar med andra arrangemang.

I vårt inlägg med Magnus Lundin ställde han sig lite frågande till hur man rent praktiskt arrangerar en konsert på konstgräset på Parken. Åsa Stenmark säger att det egentligen är vaktmästaren som expert på hur konstgräset hanteras, men vid event i Teknikhallen så lägger man ett golv över konstgräset.

– Sen måste de alltid köra maskiner på konstgräset som fräschar upp det efter arrangemang, men det beror på typ av arrangemang. Vi är måna om att gräset inte förstörs, en bil ska kanske inte stå direkt på gräset, utan på något underlag ifall den läcker olja eller så. Man vill inte heller tappa glas på mattan så att spelarna skadar sig.

VD:n David Bergström vill marknadsföra Parken nationellt och inte bara lokalt. Hur går det med det arbetet? frågar vi Åsa Stenmark.

– Det har vi inte börjat med ännu. För min del är nummer ett att förstärka organisationen med bland annat en ny restaurangchef. Nu har jag varit en del i driften, men det är inte tanken. Så nu stärker vi organisationen och ska jobba med rätt saker.

Fotbollen kan få flytta på sig

Hur påverkas fotbollsverksamheten ifall Parken blir attraktiv som eventarena? Måste den flytta på sig ifall arenan är upptagen?

– Det är klart att vi inte kan ha evenemang flera dag i veckan i Teknikhallen och på A-plan, men ännu så länge har jag inte sett några problem. Ifall det krockar så måste man komma upp i många arrangemang, jag tror det finns lösningar, säger Åsa Stenmark.

– Vi får ta en diskussion med fotbollen i så fall. Den kanske måste flytta sig någon gång, men man stödjer fotbollsklubben ekonomiskt om man har arrangemang. Det jag hoppas och vill är att arenan ska bli mer levande, så att den blir ett tillskott även för IFK ekonomiskt.

Och man är på rätt väg, enligt David Bergström.

– Vi börjar bli mer professionella när det gäller att driva kommersiella bolag. Vi bygger en organisation som bara har fokus på att dra in affärer för Parken Event & Arena, vilket ska gynna IFK. Det är tufft för IFK att ta hand om både sponsorer och sälja konferenser.

Men att locka hit nya evenemang är inget som görs i handvändning, poängterar han.

– Det är en ganska lång startsträcka för att komma igång. Det är som att bygga ett hotell: Man måste marknadsföra det ett år innan de första bokningarna kommer.

KAMRATERNA