Konsertarrangören hoppas på internationella artister till Nya Parken

Parken Event & Arena måste öka intäkterna för att IFK Norrköping ska få en lägre hyra för arenan. Ett sätt kan vara att dra in pengar på stora event, t ex konserter. Men hur realistiskt är det att få stora artister till Nya Parken? Vi har pratat med konsertarrangören Magnus ”Mankan” Lundin.

Magnus ”Mankan” Lundin är ett välkänt namn för alla som håller på med musik i Norrköping. Sedan ett antal år tillbaka driver han företaget United Vision som med bas i Norrköping genomför konsertarrangemang runtom i Sverige.

– Jag tycker Parken är perfekt i storlek för stora svenska artister och även vissa internationella, säger Magnus Lundin.

Han framhåller först det många praktiska fördelarna med att använda Nya Parken istället för andra platser utomhus.

– Toaletter, elförsörjning, säkerhet och utrymning – allt det är klart. Det är väldigt lätt för en arrangör att komma in jämfört med att ordna något på till exempel Himpafältet eller i Lejongropen i Folkparken där man måste bygga upp allting.

– Det enda som jag funderar över är konstgräset, hur man beträder den.

Det sistnämnda torde dock inte vara något större problem. Friends Arena, som ju har naturgräs, har använts till alltifrån konserter till bandymatcher och fotbollsmatcher. Vid konserter där har man helt enkelt lagt ett golv över gräsmattan.

Gyllene tider drog rekordpublik

Genom åren har Idrottsparken använts till mycket mer än fotboll. Tävlingar i friidrott, isracing och t o m backhoppning har genomförts på arenan. Och så lite konserter också. Hep Stars, som på 1960-talet var Sveriges största band, intog Parken några gånger på 1960-talet och likaså Bill Haley som körde sin Rock around the clock. 2004 var senaste gången det anordnades en stor konsert på Idrottsparken. Då gjorde Gyllene Tider ett stopp på en sällsynt framgångsrik turné genom Sverige och 24 500 personer såg bandet i Norrköping.

Några svenska artister som drar en så stor publik finns knappast idag. Men Magnus Lundin är ändå optimistisk till möjligheten att ordna stora konserter på Nya Parken med såväl svenska som utländska artister.

– Vi arrangerade en konsert med Elton John i en park i Uppsala. Det blev slutsålt, någonstans 8000-9000 personer. Vi gjorde en konsert på samma ställe med Mark Knopfler också. Varför skulle man inte kunna göra något liknande i Norrköping?

”Mankan” säger att det kan vara billigare att hyra Nya Parken än en motsvarande arena i en större stad.

– Det behöver inte vara skitstora arenor. Det blir bara pinsamt för artisten om det är för många tomma stolar.

Musikfestival på Nya Parken?

Det finns också möjligheten att genomföra en musikfestival på Nya Parken, säger Magnus Lundin. Till exempel en med två scener, en i vardera ände av planen. Något han själv varit på som turnéledare åt Veronica Maggio.

– Vi var på en festival på en fotbollsarena i Norge som hade det upplägget. Det var ungefär 12 000 i publiken, alla på planen.

Han tycker att det är lite konstigt att det inte hänt mer på Nya Parken vad gäller konserter och events. Men säger också att det inte är så lätt för en fotbollsklubb att ordna en sån här grej. De stora arrangörsjättarna i Sverige förhandlar inte direkt med fotbollsklubbar.

– Det IFK behöver är en konsert- eller eventarrangör som har koll på hur man genomför detta. Den arrangören kan i sin tur kan prata med t ex Live Nation, United Stage eller Blixten och Co som är de som gör riktigt stora grejer i Sverige.

En annan arrangör som än så länge är lite mindre i Sverige är FKP Scorpio. Men i Norrköping gör man både Bråvallafestivalen och Where’s the music. Där tror Magnus Lundin att det kan finnas en möjlighet.

– Det är uppenbart att det finns en bra relation mellan Norrköpings kommun och FKP Scorpio. Att testa att vidga ut det samarbetet är naturligt.

”Teknikhallen är en sjukt trevlig lokal”

Förutom att ordna konserter på stora planen finns ju även Teknikhallen. En lokal som Magnus Lundin helt klart gillar.

– Jag var med och gjorde Dansbandskampen där, allt funkade superbra, sjukt trevlig lokal. Ventilationen är bra.

Men även här finns det förstås saker som måste göras:

– Det kräver ganska mycket åtgärder att lägga ut mattor och golv. Men för varje arrangemang som man genomför där så samlar man ju på sig både utrustning och erfarenhet.

”Mankan” säger dock att det har märkts att IFK inte riktigt haft erfarenheten av att jobba med event.

– Det var lite konstigheter under julgalorna 2014. Det var till exempel ingen som visste vad det var för bärighet i balkarna i taket där man hänger ljus, PA och övrig utrustning. Såna saker måste man veta. IFK saknade då viktig information och kompetens som krävs för att hyra ut till denna typ av evenemang.

Möjlighet till spin off-effekter

Att IFK vid stora event får in pengar på rena hyresintäkter är självklart. Men vad kan en stor konsert på Nya Parken innebära mer för intäkter för klubben?

– Om IFK ”bara” tar en hyra för de tre dagarna som krävs för att arrangera en stor konsert så är arbetsinsaten ungefär att man behöver ha en vaktmästare som öppnar och låser. Det är oftast allt som behövs, även om det varierar från produktion till produktion.

Andra saker kan man förhandla om, som t ex personal vid insläppet.

– Om IFK har eget folk som är vana vid att jobba i arenan som tar hand om entréer och säkerhet så kan man få en intäkt där också.

Men Magnus Lundin ser också andra värden i att involvera klubben mer vid eventuella arrangemang.

– När vi gjorde Elton John hade vi 90 volontärer från ungdomslag som jobbade. Här har IFK en chans att ordna inkomster för ungdomslagen också. Det finns oerhört mycket spin off-effekter på att ordna såna här grejer.

En annan viktig intäkt vid stora konserter är förstås försäljning av mat och dryck.

– Om IFK har alkoholtillståndet så kan man förhandla om att ta alla intäkter från försäljningen av både dryck och mat. Men då måste man ev ta kostnader för lite annat, t ex entrévärdar och ordningsvakter. Allt är förhandlingsbart, säger Magnus Lundin.

KAMRATERNA

Fotnot: Informationen om Idrottsparkens historia kommer från Gunnar Hagberg, journalist på NT och författare till boken “Hundra år på Parken”.