Jack Nordholm om IFK:s ”nya” kommunikation: ”Man måste vara närvarande i de kanaler som finns”

Det är inte bara på planen som IFK Norrköping har tagit kliv framåt. Från att ha varit något passiva på sociala medier har IFK:s närvaro där blivit mer markant och spetsig. Kamraterna tog ett snack med Jack Nordholm, kommunikatör hos IFK Norrköping.

1700 retweets och lika många favoritmarkeringar. Det är än så länge resultatet på den här tweeten  som var ett svar på Unibets tweet om IFK-kaptenen Andreas Johanssons filmning i matchen mot AIK.
– Jag ville ta udden av en ganska hätsk debatt genom att avdramatisera. Spelar man med på de villkoren som finns på Twitter så tar det udden av kritiken, säger Jack Nordholm.
– Sen vill jag understryka att syftet var att avväpna situationen, inte att göra sig rolig på Antes bekostnad.

Jack Nordholm började som praktikant på IFK Norrköping på våren 2012 när han läste journalistik i Kalmar. Därefter har han arbetat för IFK mer eller mindre, ofta anställd på korttidskontrakt under säsonger. Detta har dock fått till följd att IFK under perioder inte haft någon person som administrerat t ex klubbens twitter-konto.
– Twitter har legat på flera olika människor tidigare och ibland ramlat lite mellan stolarna. Men man måste vara närvarande i de kanalerna som finns, annars tappar man i trovärdighet.

Under sommaren har IFK:s följare på Twitter märkt av en viss förändring i klubbens tilltal. Där man förut var lite mer stela och korrekta är man nu mer personliga, ibland lite kaxiga. Och, som i fallet med Ante Johansson, är det ofta en stor portion humor inblandad.
– Det har tagit lite tid att komma in i det, erkänner Jack. Det är lätt att fastna i det korrekta och lite stela. Men jag tycker personligen att det är viktigt med ett annat tilltal på sociala medier än på en hemsida.
Några nya direktiv från högre ort är det dock inte frågan om utan det är Jack själv som bestämmer hur kommunikationen på Twitter ser ut

Det är inte bara i sociala medier där IFK har blivit mer offensiva i sin kommunikation. Nyheter som man förut fick läsa om i lokaltidningarna kommer nu ut på IFK:s hemsida först. Som i fallet med Teteh Banguras provspel.
– Det är något som vi har drivit ett tag. Janne vill inte kommentera rykten och spekulationer, och för att man ska vara trovärdig i det så måste man kommunicera när det verkligen händer något. Janne tycker också det är viktigt.
– Jag känner också ett väldigt stöd från övriga i detta, både från marknadsavdelningen och i styrelsen.
En annan sak som IFK har gjort den senaste tiden som ökat öppenheten kring klubben är att man har bjudit in till öppen träning. I lördags förmiddag bjöd man in till öppen träning och ca 500 supportrar i olika åldrar hörsammade kallelsen.
– Det var ett initiativ från Mårten Jacobsson, han har känslan för vad fans och publik vill ha. Men det är alltid en balans mellan marknadsföring och det sportsliga. Man får inte störa spelarnas uppladdning för mycket.

KAMRATERNA