Souvenirer är Big Business ute i fotbollseuropa – inte bara ekonomiskt men även ur ett marknadsföringsperspektiv. I Norrköping väntar fortfarande supportrarna på att webbshopen ska bli klar. I väntan på detta pratade vi souvenirförsäljning med IFK och några allsvenska konkurrenter.
De vi varit i kontakt med förutom IFK är Örebro SK, Kalmar FF, Helsingborgs IF och Djurgårdens IF. Kalmar är en betydligt mindre stad än Norrköping, och Stockholm en betydligt större. Så kanske har Kalmar FF och Djurgårdens IF lite andra förutsättningar när det gäller till exempel supporterunderlag än de övriga föreningarna vi jämfört. Men sportsligt skiljer sig dessa klubbar inte så mycket åt.
För IFK Norrköping är det Nike tillsammans med Stadium som tar fram souvenirerna, allt ifrån matchtröjor till kaffemuggar. Man kan köpa souvenirer på matchdagar på Nya Parken, och det finns ett begränsat utbud, exempelvis matchtröjan, på Stadium i varuhuset Spiralen. Under ett par års tid fanns en webbshop som drevs av ett privat företag. Den stängdes förra året och ska ersättas med en ny som IFK driver i egen regi. IFK har lovat att det ska ske under våren, men ingenting har ännu hänt. Enligt en kommentar av IFK på Facebook beror det på problem hos leverantörerna Nike och Stadium. Hela sortimentet ska i alla fall finnas i webbshopen när den väl öppnar.
IFK vill inte uppge hur mycket man sålt souvenirer för de senaste åren i och med att det är ett privat företag som hanterat försäljningen. Under 2015 beräknar föreningen omsätta 2 miljoner kronor, enligt Mårten Jacobsson på marknadsavdelningen. Han tycker att det är viktigt att framförallt ungdomar köper IFK-souvenirer då dessa är framtidens supportrar.
Vad har då IFK för tankar kring souvenirförsäljningen på sikt?
– Förutom en möjlig ekonomisk vinst så är det viktigt att stärka IFK:s identitet och intresse genom att supportrar bär snygga vit-blå kläder, säger Mårten.
Vi har också hört oss för hur många matchtröjor de olika klubbarna säljer per år för att ge en fingervisning om hur souvenirförsäljningen ser ut. IFK säljer cirka tusen stycken per år.
I Helsingborg som är en lika stor stad som Norrköping verkar det som att Helsingborgs IF har kommit lite längre när det gäller arbetet med souvenirer. Hela utbudet finns att köpa hos Intersport i köpcentrumet Väla. Där finns till och med fler produkter än i klubbens webbshop berättar Fredrik Granqvist som är butikschef hos Intersport, företaget som ansvarar för souvenirerna.
– Vi säljer även de kläderna som A-laget tränar i. Som hos alla storlag, säger Fredrik.
Webbshopen drivs också den av Intersport och har funnits i fem år och all produktion och leverans sker från företaget. 20 procent av all försäljning sker via nätet och det är främst fans utanför Helsingborg, till exempel i Kristianstad och Hässleholm, som handlar via den.
På hemmaarenan Olympia finns en större butik plus ytterligare fem försäljningsställen. Klubben vill inte gå in på omsättningen men uppger att de säljer 700-800 antal matchtröjor per år.
Örebro SK har en shop på kansliet i Behrn Arena. Den är öppen under kansliets öppettider och i samband med match. Under november och december brukar man ha en tillfällig butik i köpcentrumet Krämaren.
Klubben ser nu över upplägget med souvenirer och vill bli bättre på den biten. Man ska bli mer aktiva med kampanjer som ”veckans produkt” och jobba mer aktivt med sociala medier, förklarar Erik Wärlegård som är ansvarig för souvenirerna. Han menar att man måste arbeta mer som en vanlig butik när det gäller till exempel marknadsföring.
Örebro har flera olika leverantörer av souvenirer, bland andra Puma och lokala företag från ÖSK-nätverket.
– Med arbetsbelastningen som vi har så funderar vi på om en större aktör skulle sköta det där åt oss istället, till exempel någon i ÖSK-nätverket. Vi vill lämna över konceptet, säger Erik Wärlegård.
Klubben har en webbshop sedan omkring tio år tillbaka som står för cirka 15 procent av försäljningen. Målgruppen som handlar kommer från Örebro men också andra städer. Örebroarna köper i regel i samband med match på arenan.
– Vi försöker täcka upp produkter för barn och familjer – där finns en stark efterfrågan. Även babyprodukter har vi utvecklat mycket. Och halsdukar går alltid att sälja, säger Erik Wärlegård.
Däremot säger han att ÖSK inte är lika starka när det gäller matchtröjor.
– Vi har inte så stor tradition av matchtröjor, jag uppskattar försäljningen till 250 stycken per år. Vi säljer en del tröjor från cuper och originaltröjor från tidigare år på Tradera. Det är främst tröjor från spelare i startelvan som säljer.
I Småland hade Kalmar FF hade ett svagt år 2014. Inte bara sportsligt, utan även på souvenirfronten när man sålde ut lagret för att byta leverantör av souvenirer.
– Men annars har vi sålt för ungefär en miljon kronor per år, uppger Jonas Svendsén på Kalmar FF. Nu gör vi en stor satsning i år och ska tillbaka till de siffrorna.
KFF har en shop på kansliet på Guldfågeln Arena och där finns även en särskild souvenirbutik som är öppen varje dag. På matchdagar öppnar den två timmar innan och en timme efter match.
Stadium är klubbens partner när det gäller sportinköp, men det går inte att köpa en matchtröja eller halsduk på Stadium eller någon annan sportaffär i Kalmar. Sommartid säljs KFF-souvenirer på en camping på Öland.
En webbshop har smålänningarna haft i ungefär fem år.
– Trenden nu är att webbshopen kommer att ligga på runt 40 procent av total försäljning. Alla kampanjer styrs till webbshopen. Allt man köper kan få levererat till sin plats på arenan, säger Jonas Svendsén.
Han uppger att många nya kunder handlar via nätet och tillägger:
– Förut var runt 70 procent av försäljningen i webbshopen till Kalmarfans som bor på andra platser i Sverige. Nu så styr vi alla till webbshopen, så det blir allt mer Kalmarbor som handlar där. Och vissa produkter säljs endast på nätet.
När det gäller matchtröjor har man tidigare sålt omkring 250 per år, men jobbar nu på att förbättra sig. Under parollen ”Läktaruppmaningen – visa ditt stöd, färga arenan röd!” hoppas klubben sälja tusen matchtröjor under 2015. På klubbens hemsida finns till och med en stapel som visar antalet sålda tröjor. I skrivande stund 404 stycken.
”Stockholm stolthet” har en större supporterskara än övriga klubbar vi jämfört. Niclas Asplund är souveniransvarig. Han berättar att föreningen själv tar fram alla souvenirer, förutom matchtröjan som man utformar tillsammans med Adidas.
Dif har sålt cirka 7000 tröjor över en tvåårsperiod men klubben vill inte berätta hur stor omsättningen är.
Man har en butik på nätet sedan 2004 och omkring hälften av souvenirförsäljningen går via den. Av den andelen är 70 procent försäljning inom Stockholm och resterande ute i landet.
KAMRATERNA
det har varit ett bedrövligt dåligt sortiment hittills. hoppas att det ändrar sig..