”Andreas Johanssons betydelse är fortsatt enorm”

IFK Norrköping har fått en succéstart och nya Curva Nordahl har också börjat leverera. Men hur ser man på IFK och Curvans insats så här långt ute i Sverige? Vi frågade några journalister som ser mycket allsvensk fotboll på plats runtom i landet.

Daniel Sjöberg, Expressen

Hur många matcher med IFK Norrköping har du sett live/på teve i år? Jag har sett IFK Norrköping på plats tre gånger i år (varav en gång på Friends) och på tv, både direkt och i efterhand, säkert fem gånger.

Vad är skillnaden mellan laget i år och i fjol? Skillnaden är den väntade. Nämligen ett mer stabilt lag. Allt satt inte på plats i början, men snart nog visade det sig ändå att den centrallinje av rutin som nu kommit på plats – Ante J, Daniel Sjölund och Emir – har bidragit till just detta. IFK:s problem tidigare år har varit att talang alltid svajar. Höga toppar och djupa dalar. Talangen finns kvar, men nu är den bättre balanserad. Sedan är det som alltid när det helt plötsligt lossnar, nämligen en toppform på några nyckelspelare. Emirs och Nymans främst. Värdet av en målskytt går inte att överskatta.

Vad är skillnaden mellan klacken i år och i fjol? Svårare fråga. Här kanske jag inte har sett tillräckligt med matcher på plats, särskilt nu på slutet, för att slå fast något, men att få mer av en hemvist är ju alltid positivt. Jag älskar för övrigt namnet på läktaren. Lägg till det att när resultaten går med så växer givetvis manskapet på alla läktare och det torde ju få fart på klacken, men jag tycker – av det jag har sett hittills – att det borde finnas mer att hämta där. Potentialen finns ju att bli högre, starkare och bättre således.

Robert Laul, Aftonbladet

Hur många matcher med IFK Norrköping har du sett live/på teve i år? Tre.

Vad är skillnaden mellan laget i år och i fjol? Jag skulle säga att man fortsätter på den inslagna vägen som det skymtades konturer av i höstens sista matcher. Nu sitter den nya centrallinjen perfekt (Johansson-Fransson-Kujovic). IFK är ett lurigt lag: Inte så dåliga som tabellen visade i fjol, inte så bra som tabellen visar just nu. Men kloka nyförvärv i Daniel Sjölund och Niklas Bärkroth (som tyvärr plågats av skador) gör att jag lär få äta upp mitt tabelltips (nia). En av Sveriges bästa talangverksamheter, det är i och för sig ingen skillnad mot fjol utan är sedan gammalt.

Vad är skillnaden mellan klacken i år och i fjol? Det är jag tyvärr dåligt insatt i vad som ligger bakom. Men utan tvekan hörs och syns Peking Fanz mer och bättre i år. Ett tålmodigt arbete som sparkade igång just denna säsong med ett snyggt tifo som bland belönades med tre starka plus i Sportbladet.

Patrick Ekwall, TV4/Expressen

Hur många matcher med IFK Norrköping har du sett live/på teve i år? Fyra matcher, en live och tre på TV.

Vad är skillnaden mellan laget i år och i fjol? Oklart om det är så extremt stor skillnad egentligen. Jag tyckte IFK gjorde några riktigt bra matcher under våren förra året, inte minst AIK på Friends. Det skulle väl vara att de på senare tid har varit lite klokare, lite mera cyniska. Och något mer bekväma i sina roller. Det har inneburit färre dalar, även om de varit djupa i början. Det finns massor av kvalitet i laget, det väl alla, jag tror det handlar om att få ännu större tro på sig själv och sitt eget spel.

Vad är skillnaden mellan klacken i år och i fjol? Jag har bara varit på en match live i år och då blev klacken rätt manglad av Hammarbys stora följe. Och jag tycker inmarschen med nån sorts livesång à la 50-talet inte ger någon tyngd och effekt som på andra arenor.  Men, som sagt, det är svårt för mig att jämföra klacken med förra året. Jag utgår från att den blivit bättre.

Jonas Dahlquist, CMore

Hur många matcher med IFK Norrköping har du sett live/på teve i år? Live är det tre stycken, och sen två-tre på TV. Jag ser aldrig ett lags samtliga matcher under en säsong, däremot ser jag ganska många av samtliga klubbars matcher. Förra året hade jag varit på plats på 25% av alla matcher som spelades i Allsvenskan… Nya Parken är en av de bättre arenorna som jag ser det.

Vad är skillnaden mellan laget i år och i fjol?
Ett mycket bättre försvarsspel, framför allt. Det har gjort att laget inte hamnar lika lågt och därmed kan börja anfalla lite högre upp. De unga spelarna har verkligen utvecklats under Jannes ledning också, det är ett par steg framåt på 5-6 spelare. Andreas Johanssons betydelse är fortsatt enorm, och flytten ner till mittbacksplatsen har varit ett genidrag.

Vad är skillnaden mellan klacken i år och i fjol?
Omöjligt för mig att säga, jag fokuserar på annat under match – men visst är Curva Nordahl bra! Det känns som en ”riktig” supporterläktare, om man säger så. Generellt är jag dock som vanligt besviken på publiksiffrorna i Norrköping, jag tycker att det finns underlag för ett snitt strax under 10.000, det är klubben värd. Särskilt som de spelar nu!!

Henrik Skiöld, TT

Hur många matcher med IFK Norrköping har du sett live/på teve i år? Sju på plats, samtliga hemmamatcher plus AIK på Friends, en hel match på tv (Häcken) och höjdpunkter från övriga.

Vad är skillnaden mellan laget i år och i fjol? Ett lag byggs bakifrån. Du såg den klara förbättringen med Andreas Johansson som mittback och Christopher Telo som vänsterback sent i höstas. Du fick en ledare i backlinjen, dessutom en mittback som är bekväm med bollen, klokt värderar situationer och som på ett naturligt sätt deltar i uppspelen. Vem som än spelar bredvid Johansson känner rimligen en viss trygghet. Telo är en skolad spelare som växt i sin nya roll i år. Till skillnad från den tekniskt talangfulle men taktiskt skrämmande obegåvade Meneses går Telo sällan bort sig och är ett vapen offensivt.

Du har helt enkelt en fyrbackslinje som är klassen bättre än i fjol. Då får du också en målvakt som litar på sina uteförsvarare och vice versa. Lägg till att Linus Wahlqvist, trots sin unga ålder, spelar väldigt moget. Tycker mig ha sett att han blivit bättre i närkampsspelet också.

Jag var tveksam till värvningen av Daniel Sjölund. Det hade inget att göra med att han fick sparsamt med speltid sedan övergången blev klar förra sommaren, snarare för att jag tyckte att han började trampa lite vatten i Åtvidaberg. Jag har alltid gillat honom, han har en proffsig attityd, är en riktig lagspelare med spetskvaliteter. Han och Fransson har hittat en fungerade rollfördelning centralt. Skadefria har Traustason och Nyman lyft i år. Kujovic har fortsatt sin positiva utveckling sedan i höstas. Nu har han än mer ork och styrka och bidrar med mer än bara målen.

Framgång föder framgång. Här och nu har du ett lag med självförtroende, med spelare som litar på varandra, som vågar. Med det kommer ett högre tempo. Hur IFK reagerar på eventuella skador och spelarförsäljningar avgör hur säsongen slutar, men som laget uppträder just nu är det uppenbart att det finns kapacitet för en topp 6-placering.

Vad är skillnaden mellan klacken i år och i fjol? Curva Nordahl och en enda stor ståplatsläktare är ett härligt lyft. Jabba upp ljudnivån och lite mer variation i sjungandet och det blir ännu bättre. På senare år har IFK fått en klack värd namnet och det har bidragit till en härligare atmosfär på matcherna. Heder åt alla som jobbar med den biten. Med tanke på Norrköpings storlek som stad borde publiksnittet vara några tusen åskådare högre, men jag gissar att antalet medgångsupportrar ökar om IFK fortsätter som man börjat.

KAMRATERNA