Jonas Wallerstedt tror på kryss ikväll

Norrporten Arena – tidigare känd som Sundsvalls Idrottspark – är en arena som många spelare och supportrar till IFK Norrköping förknippar med degraderingen till Superettan. Men med på plan den där lördagseftermiddagen i november 2002 var en IFK-spelare som några år senare skulle göra arenan till sin hemmaplan.

– Nej, det var inte så roligt. Vi hade en boll i stolpen minns jag. Hade vi vunnit så hade Blåvitt åkt ur. Nu fick de kvala mot Västra Frölunda och lyckades hålla sig kvar, minns Jonas Wallerstedt.

Jonas Wallerstedt föddes i Linköping 1978 och började spela fotboll i IK Östria Lambohov. Karriären fortsatte i Linköpingsklubben BK Kenty som på den tiden lockade talangfulla Linköpingskillar. Efter det blev det fotbollsgymnasium i Norrköping och redan som 17-åring fick han debutera i Allsvenskan. Året var 1995 och IFK tränades av Kent Karlsson.

Några år senare var Wallerstedt en etablerad allsvensk spelare. Hösten 1999 var det också dags för landslagsdebut. Det blev ett kort inhopp i en vänskapsmatch mot Sydafrika, och några månader senare var han uttagen i Tommy Söderbergs trupp till januariturnén.

Under slutet på 1990-talet var IFK Norrköping fortfarande en klubb att räkna med i Allsvenskan. Man lockade till sig unga talanger som Martin Åslund, Kleber Saarenpää och Eddie Gustavsson som liksom Wallerstedt nådde landslaget. Men några år senare hade alla ovan nämnda lämnat IFK. Och 2002 avslutades som bekant med degradering till Superettan.

– Vi hade många olika tränare på kort tid. Sen var det byte av spelsystem och många nya spelare in. Det blev ingen kontinuitet. Samtidigt var det stora krav.

Efter nedflyttningen drog Jonas Wallerstedt till Ryssland, men han var åter i Sverige redan efter fem månader, då i GIF Sundsvalls tröja. Åren i Sundsvall innebär både en överraskande sjundeplats i Allsvenskan 2004 men också degradering till Superettan året efter. Det sista året missade nästan han helt till följd av en skada han ådrog sig redan i premiären.

– Jag gjorde några inhopp de sista två matcherna på säsongen. Men då hade vi bara en teoretisk chans att hänga kvar.

Karriären fortsatte sedan i IFK Göteborg. Mellan 2006 och 2008 spelade han för Blåvitt och återförenades där med forne lagkamraten Thomas Olsson. Det blev SM-guld, guld i supercupen och europaspel, bland annat när Blåvitt kvalade till Champions League.

När Jonas Wallerstedt började se slutet på karriären var IFK Norrköping intresserade av hans tjänster.

– Det var lite surr om att IFK var intresserade men ingen konkret förhandling. Man hörde att det var på gång. Men jag och min flickvän, som är från Sundsvall, ville tillbaka hit och avsluta karriären här uppe.

Det blev ytterligare tre säsonger i Giffarnas mörkblå tröja. Och under 2009 och 2010 blev det några heta matcher mot IFK Norrköping då bägge klubbarna spelade i Superettan.

– Även då IFK Norrköping och Gif Sundvall har haft ungefär jämbördiga spelartrupper så har kraven i IFK varit att man skulle vara på övre halvan i Allsvenskan, medan man i Sundvall varit nöjda med att hänga kvar.

2011 blev Jonas Wallerstedts sista säsong i Sundvall. Efter det blev det korta sejourer i Umeå och Hudiksvall där han avslutade karriären 2012 som spelande tränare. Han har haft några mindre uppdrag som tränare men har inga ambitioner att gå vidare med detta. Istället har han utbildat sig till pilot. Och ser fotboll från sidan istället:

– Jo, jag följer allsvenskan och tittar lite extra på Norrköping, Göteborg och Sundsvall. I Göteborg finns en del gamla spelare kvar som jag själv har spelat med. I Norrköping är det väl bara Stefan Hellberg och Mathias Florén som är kvar.

Om GIF Sundvall säger han att de nu står för ett mer passningsorienterat spel även fast folk ute i Sverige kanske inte riktigt har uppfattat det.

– När jag kom till klubben hade vi en norsk tränare och storväxta spelare. Men Sören Åkeby införde mer passningsspel. Och nu har man fått in spelartyper som passar.

– Sundvall har gjort det hyfsat så här långt i år. Man har spelat bra men poängen har inte trillat in. Det känns som en typisk kryssmatch, typ 1-1.

KAMRATERNA