Bryr sig riksmedia om Östgötaderbyt?

Vi som hejar på IFK Norrköping och andra ”mindre” lag i Allsvenskan klagar ibland över att riksmedia  uppmärksammar våra klubbar för lite. Örebros tränare Alexander Axén sa till exempel vid ett tillfälle att han ”önskar att någon från Aftonbladet besöker Behrn Arena en gång i år.” På söndag är det dags för årets första allsvenska Östgötaderby mellan IFK och Åtvidaberg. Hur tungt väger det bland Fotbollssveriges journalister?

Vi frågade Henrik Skiöld, sportreporter på TT, som menar att det dels saknas tillräcklig rivalitet mellan IFK och ÅFF, och dels att klubbarna måste bli mer framgångsrika för att riksmedia ska bli mer intresserade av Östgötaderbyt.

– Den där riktigt påtagliga rivaliteten mellan IFK och ÅFF finns väl inte, om vi ska vara ärliga. Det är förstås en orealistisk förhoppning att de lär sig spela herrfotboll i Linköping, men ett möte mellan IFK och ett gäng från ”Slaka”, då kan vi börja snacka om rivalitet och ett större intresse.

Dessutom anser han att båda klubbarna kan bli bättre och mer professionella i sina kontakter med journalister för att få mer uppmärksamhet i riksmedia, även om både IFK och ÅFF i stora drag är lätta att arbeta med.

– Båda klubbarna kan förbättra sina relationer till medierna, det är lite amatörmässigt emellanåt om du jämför med Malmö FF, IFK Göteborg och Stockholmsklubbarna. Kunskaperna om och förståelsen för hur vi i medierna arbetar är rätt bristfällig. Jag tror att båda klubbarna skulle få mer rikstäckande publicitet om de lade mer krut och kompetens där.

Bryr sig Henriks kollegor runt om i landet alls om Östgötaderbyt undrar Kamraterna? Visst gör dem det, menar han. Men derbyna i Skåne och framförallt de i Stockholm slår allt annat.

– Publik- och arenamässigt och sett till rivaliteten mellan klubbarna. Och i år får mötena ett lyft med Hammarby tillbaka i Allsvenskan.

– Kvällstidningarna är i princip alltid på plats på Nya Parken, men söndagens och måndagens tidningar och publiceringar på sajterna kommer att domineras av derbyt på Friends på måndag. Det säljer bättre och ger mer trafik. Det finns helt enkelt fler som är intresserade av AIK och Hammarby. Titta bara i Norrköping hur många som håller på någon av klubbarna, fortsätter Henrik.

Hur är då IFK:s och ÅFF:s status ute i landet? Henriks uppfattning är att IFK trots åren i Superettan, och att man inte lyckats bli ett topplag i Allsvenskan, ändå har ett ganska starkt varumärke.

– Något av den förlorade attraktionskraften är på väg att återvinnas. Jag tror att IFK numera ses som ett bra val som mellanlandning. Att en eftertraktad U21-landslagsman som Nicklas Bärkroth valde IFK har större symbolvärde än vad man kanske kan tro. Min känsla är att IFK är på rätt väg, säger Henrik.

När det gäller Åtvidaberg tycker han att det är imponerande att ett litet brukssamhälle ”ute i skogen” har ett allsvenskt lag.

– Det är som på trots mot verkligheten. Fotbollsromantik. I dagens kommersialiserade elitidrott är det något av en bedrift att ÅFF gör sin fjärde raka allsvenska säsong. Få händer och fötter gör ett stort jobb i klubben. Och ett viktigt jobb för svensk fotboll. Det finns idag flera spelare runt om i Allsvenskan som har utbildats och utvecklats på Kopparvallen. Det är ett skäl till att jag är en övertygad förespråkare för 16 lag i allsvenskan.

KAMRATERNA