Hur ska IFK Norrköping få mer publik till Nya Parken? Ett sätt är att locka fler från närliggande städer? Men hur mycket bryr man sig om IFK i Linköping, Nyköping och Katrineholm? Kamraterna pejlade läget.
Peter Mildaeus, fotbollsreporter på Corren, säger att i början på 1980-talet var det mer jämnt mellan ÅFF- och IFK-sympatisörerna i Linköping. Han minns också det sena 1980-talet och tidiga 1990-talet då det var många som åkte från Linköping till Idrottsparken i Norrköping. Men det ser inte alls ut på samma sätt idag, anser han.
– Jag tycker att IFK:s ställning har försvagats i Linköping. Idag är det många fler som håller på Åtvidaberg än på IFK. Och det pratas mycket mer om ÅFF i Linköping. Men det finns fortfarande en del äldre IFK:are i läsekretsen som ringer till redaktionen och har synpunkter.
För några år sedan hade Corren en nyhet om att IFK Norrköping bara hade fyra medlemmar i Linköpings kommun.
– Jag minns inte exakt antalet, men något i den stilen. Men det säger kanske en del om intresset även om man så klart kan stötta klubben utan att vara medlem.
Peters uppfattning är att Norrköpings- och Linköpingsbor generellt inte besöker varandras städer för att titta på sport. Däremot tror han att fler reser över slätten för andra typer av ändamål.
– Jag är övertygad om att det idag är ett större utbyte mellan städerna generellt än för 25 år sedan. När det gäller konserter och restaurangbesök och i kulturlivet så åker man emellan städerna. Men kanske är sportpubliken lite mer konservativ än till exempel kulturpubliken.
Hur ser intresset ut för unga fotbollstalanger från Linköping att ta steget till IFK och grannstaden? Peter menar att det förut var naturligt att komma till IFK, men att det inte är så längre.
– De hamnar i ÅFF men också i till exempel Elfsborg, säger han.
Ronny Falck, sportreporter på Katrineholmskuriren, säger att även i Katrineholm så var intresset större för IFK under 1980-talet. Inte minst för att det då fanns spelare från tidningens upptagningsområde som spelade i IFK. Dock tror han att de flesta i Katrineholm som har ett favoritlag i Allsvenskan hejar på IFK Norrköping.
I vilken utsträckning Katrineholmsbor åker till Norrköping för att se allsvensk fotboll har han ingen uppfattning om.
– Det har väl också att göra med hur det går för IFK. Får man stryk med 4-0 så kommer det kanske inte så många.
– Katrineholmskuriren skriver inget om IFK ifall det inte finns någon naturlig koppling till tidningens upptagningsområde, säger Ronny.
Däremot verkar det finnas ett intresse för ”Snoka” i Nyköping, enligt sportreporter Marcus Langbrandt på Södermanlands Nyheter.
– Min känsla är att det finns ett intresse för IFK Norrköping i Nyköpings kommun och våra grannkommuner, och jag vet fotbollsintresserade människor som i ganska stor utsträckning åker ner till Parken.
Tyvärr verkar dock den yngre generationen vara förlorad för IFK, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på klubbens kräftgång de senaste tjugo åren.
– Den yngre generationen sörmlänningar är i större utsträckning bajare och i viss mån gnagare, säger Marcus som menar att många saknar ett lag i regionen att vara stolta över.
När det gäller bevakningen av IFK har Södermanlands Nyheter främst TT-notiser om IFK när laget har spelat match, eller värvat eller förlorat någon spelare.
Hur ser det då ut med reklam för IFK Norrköping i grannstäderna?
Marcus Langbrandt säger att han inte märker att IFK annonserar eller gör något annat för att synas i Nyköpingstrakten. Samma gäller i Linköping enligt Peter Mildeaus.
– Nej, man ser varken några affischer för ÅFF:s eller IFK:s matcher i Linköping. Det känns som att IFK har gett upp Linköpingsmarknaden när det gäller sponsorer. LHC drar in mycket pengar och ÅFF en del, säger Mildaeus.
Men är framtiden då helt körd för IFK i regionen utanför Norrköping? Inte alls, om man ska tro Peter på Corren som till exempel berömmer klubbens satsning på Curva Nordahl.
– Blir IFK igen ett topplag så kommer fler IFK-hjärtan att vakna till. För de finns där, säger Peter.
KAMRATERNA